ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost: Ik ben ook Veenendaal

door Gilbert | aug 07, 2019

Column Gilbertjaar, 7 augustus 2019

‘Zullen we meteen naar buiten lopen? Dan kan ik je direct laten zien waarom ik het hier in het Petenbos zo prachtig vind. Kijk, we hebben net een nieuwe speeltuin gekregen. De kinderen in de buurt mochten van de wethouder zelfs meedenken welke speeltoestellen ze graag wilden. Fantastisch toch? Ik wil echt een lans breken voor Veenendaal. Nog veel te vaak heeft deze plaats een suf en stoffig imago als saai biblebelt dorp, maar dat is echt niet zo. In de 40 jaar dat ik nu in Nederland én in Veenendaal woon, heb ik deze plek echt zien veranderen. Maar zelfs toen, toen ik in januari 1978 als 18-jarig meisje met mijn Nederlandse man vanuit Duitsland hier kwam wonen, werd ik met open armen ontvangen. Ik sprak nog amper Nederlands in het begin, maar iedereen deed zijn best mij te helpen. In de media wordt vaak gesproken over racisme, maar daar heb ik eigenlijk nooit wat van gemerkt. Ik heb juist het gevoel dat Nederlanders erg open zijn en open staan voor andere culturen. En mensen kijken naar elkaar om. Dat is ontzettend fijn. En dat het wat behouden is? Dat maakt me niet uit. Ook dat is een deel van Veenendaal. Maar het is fijn dat het naast elkaar kan en mag bestaan. Dat je én kan winkelen op zondag én naar de kerk kan gaan. Alles heeft zijn voors en tegens. Dat we kunnen en mogen kiezen is een groot goed. Ik voel me inmiddels meer Nederlands dan Duits. En ook al heb ik geen Veens accent, ik ga hier niet meer weg. Ik ben heel dankbaar dat ik hier terecht ben gekomen en geniet nog iedere dag van deze prachtige plek.’

– Isolde Kunz

 

p.s. Dit interview is vastgelegd door Sanne Heymann. Ze was nauw betrokken bij de organisatie van de Week van de Landverhuizers, een initiatief van Nadia Aliyat. Tijdens de eerste Week van de Landverhuizers, die begin deze maand werd gehouden, vierden we het feit dat al deze mensen samen het Veenendaal van nu vormen.
Aanleiding hiervoor was de viering van het Gilbertjaar 2019. Want door het graven van turf in opdracht van Gilbert van Schoonbeke en andere ondernemers, kwamen allerlei arbeiders naar de regio waar nu Veenendaal ligt.

Wil je meehelpen aan de Week van de Landverhuizers 2020? Mail ons via info@gilbertjaar2019.nl. Wil je meer interviews met Veense landverhuizers lezen en de bijbehorende foto’s bekijken? Of zien wat er nog meer gebeurt in het kader van het Gilbertjaar? Ga dan naar www.gilbertjaar2019.nl. Via deze website kun je ook tickets bestellen voor het turfaak arrangement via de Blauwe Hel naar Museum Veenendaal. Iedere woensdagmiddag in augustus en september kun je meevaren!