ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Antwerpse delegatie op bezoek in Veenendaal

door gilbertjaar2019 | okt 06, 2017 | antwerpen, Brouwerhuis, delegatie, veenendaal,

delegatie brouwershuis

Op woensdag 4 oktober was een delegatie van De Vrienden van Het Brouwershuis uit Antwerpen op bezoek in Veenendaal. De bestuursleden van deze Antwerpse “Vereniging Zonder Winstoogmerk” waren te gast bij de Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal. Onder de gasten was ook de eminente kenner van de geschiedenis van Gilbert van Schoonbeke, professor Hugo Soly.

Gilbertjaar 2019
Hoofdonderwerp op de agenda was het aanstaande Gilbertjaar2019, dat zowel in Antwerpen als in Veenendaal gevierd wordt. Beide besturen plus een aantal vrijwilligers hadden een goed gevuld dagprogramma, ter nadere kennismaking met elkaar en met de plaats Veenendaal.

Plannen en bier
Het gezelschap werd ontvangen in de raadszaal in het Gemeentehuis. Daarbij waren wethouders Verloop, Hollander en Kundic aanwezig. Na een welkomstwoord door Marco Verloop werden de plannen voor het Gilbertjaar met elkaar besproken, was er een korte stadswandeling en een gezamenlijke lunch in de Cultuurfabriek. Na de lunch volgde het programma met een rondrit door Veenendaal en een bezoek aan de nieuwe Veenendaalse brouwerij Ghoplin. Ter afsluiting werd er Gilbertbier geschonken in café De Plantage op de markt.

Goed beeld
Voorzitter Wim Aalbers van de Stichting Gilbert van Schoonbeke vertelt: “Het was een erg geslaagde dag, waarbij we onze gasten een goed beeld hebben kunnen geven van Veenendaal en haar ontstaansgeschiedenis. We hebben het dan over de tijd van de grootschalige ontginning van het veengebied, o.a. door Antwerpenaar Gilbert Van Schoonbeke. Zijn 500e geboortejaar geeft nu aanleiding tot allerlei activiteiten en uitwisselingen tussen Veenendaal en Antwerpen. We gaan aan beide kanten enthousiast verder met de voorbereidingen, om van 2019 een bijzonder en feestelijk jaar te maken.”

Noten:
-Gilbert van Schoonbeke was een stedenbouwer en bierbrouwer die met zijn bijzondere kwaliteiten en ondernemingszin een groot stempel heeft gedrukt op de Stad Antwerpen in het begin van de zestiende eeuw. Voor de winning van turf (brandstof) voor zijn activiteiten, was hij opvallend ondernemend aanwezig in Gelderse Vallei ten tijde van het ontstaan van Veenendaal rond 1650.
-De Vrienden van Het Brouwershuis in Antwerpen zetten zich o.a. in voor renovatie van dit historische pand, dat centraal stond in de brouwerij-ondernemingen van Van Schoonbeke.