ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Basisschoolleerlingen bezoeken Gilbert in De Cultuurfabriek

door Gilbert | jan 14, 2019

Op dinsdag 22 januari om 9.00 uur start het eerste klassenbezoek aan het educatieve Gilbert-programma in De Cultuurfabriek. Het Gilbertjaar 2019 is gaande en ruim 2.100 leerlingen van diverse basisscholen uit Veenendaal gaan de komende maanden – na voorbereidingslessen op school – kennismaken met de persoon Gilbert van Schoonbeke; een rol van theatermaker Gaby Jansen uit Veenendaal. Wie was Gilbert precies? Waar kwam hij vandaan en wat kwam hij in Veenendaal doen en waarom?

In 2019 is het precies 500 jaar geleden dat Gilbert van Schoonbeke geboren werd. Van Schoonbeke was een ondernemende Vlaming die door zijn ondernemende karakter terecht kwam in Veenendaal en aan de wieg stond van wat Veenendaal is geworden. Juist dit ondernemende aspect staat centraal in het educatieve programma dat is ontwikkeld door De Werkhoven – ‘Geschiedenis voor u’.

Out of the box
Gilbert van Schoonbeke is een historische figuur met bepaalde karaktereigenschappen zoals creativiteit en ondernemerschap. Die eigenschappen vormen de rode draad in het educatieve project voor het basisonderwijs. Van Schoonbeke was iemand waarvan je tegenwoordig zegt: hij denkt ‘out of the box’. Een eigenschap die anno 2019 weer op prijs wordt gesteld en noodzakelijk is om goed mee te kunnen doen in de maatschappij. Dit principe staat centraal in het lesmateriaal. Natuurlijk wordt ook de geschiedenis van Gilbert vertelt, maar bovenal gaat het om het leren proberen een beetje ‘als Gilbert’ te zijn: creatief, ondernemend mét lef. Jeugdboeken over uitvinders en uitvindingen vormen dan ook de leidraad in het project!

Samenwerken
Het project is in samenwerking met diverse partners tot stand gekomen. Het gaat om: School en Cultuur als trekker en opdrachtgever, Bibliotheek en Kunstuitleen Veenendaal, Museum Veenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal, het Gemeentearchief Veenendaal en Miriam Drost (Stemwerkplaats Rezonanz) als participanten en medeontwikkelaars. De Werkhoven ‘Geschiedenis voor u’ is hoofdontwikkelaar en coördinator. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Gilbert van Schoonbeke.