ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Beeldend Veenendaal van start in het Gilbertjaar

door Gilbert | jan 02, 2019

“Veenendalers hebben veel om enthousiast over te zijn, maar realiseren zich dat niet altijd”, staat in ‘Gilberts Plan de Campagne’; een 50 pagina’s dik boekwerk met alle plannen om Gilbert van Schoonbeke te eren in 2019. Volgend jaar is het 500e geboortejaar van de grondlegger van Veenendaal. Ondanks een financiële tegenvaller, zijn de voorbereidingen in volle gang. Begin deze maand bleek namelijk dat het feestjaar 2 ton minder subsidie krijgt. Met 100.000 euro moet de organisatie het feestjaar runnen. De gemeente Veenendaal kon het extra geld niet missen door uitdagingen in de jeugdzorg. 

Ondanks dat zijn al veel vrijwilligers bezig om een spektakel van het jaar te maken, zoals amateurkunst expositie Beeldend Veenendaal. Zij zijn aangehaakt bij het Gilbertjaar.

Stadswapens
Kunstenaresse Ilse ten Broeke maakt een harnas voor een stadswacht. In haar werkkamer hangt een schets. Het harnas staat vol met verwijzingen naar de stadswapens van Antwerpen en Veenendaal. “Ik wil de twee steden bij elkaar voegen”. Een schip, bijen en het hoofddeksel verwijzen allemaal naar de schilden: “Ze krijgt een historisch correcte helm met kantelen. Gilbert had daar de grondstoffen voor nodig.” Gilbert van Schoonbeke gebruikte veen uit Veenendaal voor de stadswallen in Antwerpen.

Meedoen
De commissie Beeldend Veenendaal is druk in de weer met de organisatie van de 23e editie van de jaarlijkse expositie. De expositie zal plaatsvinden van 30 maart t/m 13 april 2019, op een nog nader te bepalen locatie. De expositie heeft als thema ‘Het DNA van Gilbert’. Meer achtergrondinformatie over dit thema is te vinden bij ‘downloads‘. Hier vindt u het boekje over het DNA van Gilbert.

Via www.beeldendveenendaal.nl kunt u zicht aanmelden voor de expositie. Ook de Veenendaalse middelbare scholen zullen weer hun mooiste werk laten zien. We gaan van deze 23e editie weer een prachtige expositie maken en we kijken er naar uit om uw kunstwerk te mogen tentoonstellen.

Bekijk hier het item van RTV Utrecht over Beeldend Veenendaal

Bron: RTV Utrecht