ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Colum Rijnpost – Veenendaal komt naar Gilbert

door Gilbert | mrt 27, 2019

Als Gilbert niet naar Veenendaal komt, komt Veenendaal wel naar Gilbert.

Was de koopman uit Antwerpen nou wel of niet in Veenendaal geweest? Die vraag is nu zo langzaamaan wel beantwoord. Eén ding is duidelijk, de koopmannen uit Veenendaal zijn sowieso in Antwerpen geweest. Wat velen niet weten is dat al jaar en dag een bedrijf uit Veenendaal de afvalinzamelsystemen in Antwerpen mag leveren. De stad Antwerpen zocht via een Europese aanbesteding een innovatieve partner die een duidelijk beeld voor de toekomst had op het gebeid van afvalinzameling, ook rekening houdend met de invloed van ICT op afval. Laat die combi in Veenendaal nou precies beantwoord kunnen worden!

In de tijd dat wij de opdracht in ontvangst mochten nemen is de connectie tussen Veenendaal en Antwerpen ook nog extra belicht. Want het is zeker niet alleen Gilbert die een connectie mogelijk maakt. Zo zijn er nog vele zaken die voor het brede publiek niet bekend zijn, die Antwerpen aan Veenendaal verbinden en vice versa. Onder andere bijvoorbeeld de opvang van Antwerpse vluchtelingen in WO I in Veenendaal, een mogelijke koopman uit een ver verleden, kliko containers die vanuit Veenendaal naar Antwerpen gingen, etc. etc.. Al die vele verbindingen die in heden en verleden tussen Antwerpen en Veenendaal zijn gelegd, bieden alleen al voldoende grond voor een bekroningsjaar op deze relatie.

Sterker nog, het is goed mogelijk dat de grond en turf die uit Veenendaal in de tijd van Gilbert naar Antwerpen werd gehaald, nu weer naar boven wordt gegraven om ondergrondse afvalcontainers in Antwerpen te kunnen plaatsen. Dus ook al heeft Gilbert niet op grond in Veenendaal gestaan, de Veense grond wordt in Antwerpen momenteel wel opgraven door Veense koopmannen!
p.s. Voor iedere Veenendaler ligt een boekje met de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal klaar. Hierin staat onder meer dat het verhaal dat de eerste keer waarbij Veenendaal genoemd wordt, geschreven is door de Italiaanse reiziger Lodovico Guicciardini. Hij maakte in 1566 een reis door de Nederlanden en publiceerde daar twintig jaar later een boek over. Maar of Veenendaal nu wel of niet in die reisbeschrijving staat? Dat kan iedereen vanaf nu lezen in ‘ De rol van Gilbert van Schoonbeke voor het ontstaan van Veenendaal’. Haal je exemplaar gratis op in de Cultuurfabriek, het gemeentehuis, notariskantoor Novia, het Ichthus College of een van de andere distributiepunten.

De digitale versie is als download beschikbaar op www.gilbertjaar2019.nl. Het eerste magazine exemplaar werd vorige week uitgereikt aan Tineke Betten (namens de Gemeenteraad Veenendaal) tijdens het ‘Broodje Geschiedenis’ in aanwezigheid van meer dan 160 deelnemers. Exemplaren twee en drie waren voor de 2019 versie van Gilbert van Schoonbeke en de voorzitter van de stichting die het Gilbertjaar organiseert in Veenendaal, Saskia Koppert. Hierbij waren ook prominente gasten uit Antwerpen aanwezig, die een welkom onthaal in Veenendaal hebben gekregen.