ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column: Beeldend Veenendaal

door Gilbert | okt 16, 2019

We zijn al ruim over de helft van het Gilbertjaar 2019. De komende weken vertellen we over de resultaten die in de afgelopen maanden behaald zijn. Deze week: Beeldend Veenendaal, een jaarlijks terugkerende expositie voor amateur-kunstenaars uit Veenendaal en de directe omgeving. Dit jaar stond het evenement in het teken van Gilbert van Schoonbeke. De commissie Beeldend Veenendaal zet zich in om kunstenaars die kunst hobbymatig uitoefenen een podium te bieden. De voldoening die het geeft om mensen te kunnen laten exposeren en om bezoekers ervan te laten genieten zijn de drijfveren voor de commissie om zich hier op vrijwillige basis voor in te zetten. Het ‘Gilbert’ thema was hiervoor een passende invulling.

Doel was om het DNA van Gilbert als inspiratie aan te dragen voor deelnemende kunstenaars. Ze hadden de keuze om:
A) een kunstwerk in te leveren met als thema ‘Het dna van Gilbert’  of B) Vrij werk in te leveren in de categorieën 2Dimensionaal, 3Dimensionaal en Fotografie.

Behaald resultaat:
Het resultaat was dat er in totaal 105 kunstwerken werden ingeleverd, waarvan 35 in de categorie ‘Het dna van Gilbert’. In de 2D werken was diverse keren een portret van Gilbert verwerkt in de tekening of het schilderij. Enkele werken sprongen er uit, hier hadden de kunstenaars de link gelegd tussen Gilbert uit de zestiende eeuw en de ‘hedendaagse’ Gilbert.

Ook in de categorie Fotografie werd diverse keren de link gelegd tussen het verleden en heden. In de 3D werken werd de dynamiek van Gilbert uitgebeeld en in een ander werk werd Gilbert van zijn ‘voetstuk’ gehaald. In enkele kunstwerken werd zelfs echte turf verwerkt.
Al met al veel creativiteit en uitbeeldingen vanuit verschillende invalshoeken.

De prijzen in de categorie ‘Het dna van Gilbert’ werden uitgereikt door de voorzitter van stichting Gilbertjaar 2019.

Beeldend Veenendaal zat redelijk aan het begin van het Gilbertjaar en kon daardoor meewerken aan de bekendheid met het fenomeen ‘Gilbertjaar’. De stichting heeft gezorgd dat er een mooie foto werd gemaakt waarop de vier teamleden van Beelden Veenendaal met ‘Gilbertkraag’ waren afgebeeld, deze foto heeft als eyecatcher gefungeerd in de drie paginagrote advertenties in de Rijnpost. Er zijn ruim 2000 bezoekers geteld, waaronder veel middelbare scholieren, die de tentoonstelling hebben bekeken en door mee te doen aan de publieksbeoordeling, automatisch het onderscheid moesten zoeken tussen het vrije werk en het ‘themawerk.

Verder nog leuk om te vermelden:

Wij kijken terug op een mooie editie van Beeldend Veenendaal, waarbij in eerst instantie wat sceptisch gekeken werd naar het thema, maar waar toch heel mooie en creatieve kunstwerken volgens het thema werden gemaakt. De samenwerking met de stichting en ook Museum Veenendaal verliep buitengewoon soepel.

Door Biek van Galen