ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column: Een jaar lang Gilbert

door Gilbert | dec 17, 2019

“Ik ben Gilbert”, met deze slogan heeft de stichting Gilbertjaar 2019 ondernemers, verenigingen, clubs en bewoners uitgedaagd om activiteiten te ontwikkelen en uitwisselingen te organiseren met Antwerpen. Eigenschappen die Gilbert worden toegedicht stonden centraal, te weten: ondernemend, eigenwijs, samenwerkend, sociaal, en buiten kaders denkend! Nu heb ik het hele jaar “de rol” van Gilbert mogen spelen en heb dus veel van die activiteiten en uitwisselingen van zeer nabij meegemaakt! En dan kan ik alleen maar concluderen dat de stichting Gilbertjaar 2019 samen met haar Antwerpse tegenhanger de “Vrienden van het Brouwershuis” het gepresteerd hebben om deze Gilbert, 500 jaar geleden geboren in Antwerpen, en die als visionair ondernemer een historische rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van zowel Veenendaal als Antwerpen, in beide steden de erkenning te geven die hij verdient.

In Veenendaal heeft een werkgroep historie bronnenonderzoek gedaan naar de ware rol die Gilbert in deze regio gespeeld heeft en het resultaat met een boekje en lezingen aan de inwoners van Veenendaal bekend gemaakt. Ook is met een onderwijsproject aan zo’n 2500 leerlingen op een speelse manier veel geleerd over het ontstaan van Veenendaal, wat in de loop der eeuwen de beroepen waren en hoe Veenendaal veranderde tot wat het nu is. Hierdoor is de interesse voor en kennis over het ontstaan van Veenendaal sterk gegroeid. Het Museum heeft hier met een 3-tal interessante exposities sterk op ingespeeld. In Antwerpen is een historisch boek verschenen waar de rol van Gilbert tot in detail is beschreven.

Er is een nieuwe aak gebouwd, het vaartuig waarin in oude tijden de turf werd vervoerd. Deze is tijdens een regatta van boten in de Grift te water gelaten. De bedoeling is dat de aak regelmatig in de Grift wordt gebruikt, bv als vervoer naar een trouwlocatie.

Beeldend Veenendaal nam Gilbert als thema van haar tentoonstelling en een grafisch ontwerper heeft door aan kinderen kleine kaartjes te geven om in te kleuren laten ervaren hoe zo’n 2300 kaartjes samen een prachtig mozaïek van Gilbert kunnen vormen. Wat een verrassing bij de kinderen toen het portret werd onthuld. Vervolgens is het op reis gegaan naar Antwerpen en daar in het Maagdenhuis tentoongesteld.

De reis ging per groot oud zeilschip de “Helena” waarmee in etappes de tocht van Rhenen naar Antwerpen is gemaakt zoals ooit met de opgegraven turf. De etappes werden gesponsord door het bedrijfsleven waardoor mantelzorgers, vrijwilligers, mensen met een beperking en klanten van de Voedselbank met Gilbert een deel van de reis konden meemaken. Naast deze reis per schip heeft een Veenendaler een prachtige wandeltocht uitgezet tussen Veenendaal en Antwerpen, aan begin en eind gemarkeerd, en digitaal te downloaden, waarmee opnieuw de verbinding tussen de beide steden is gelegd.

Wandelen, varen, sommige inwoners verplaatsen zich in een scootmobiel. De Veenendaalse club zet maandelijks tochten uit voor haar leden en heeft ter ere van Gilbert ook in Antwerpen, waar men deze activiteit niet kende, een tocht uitgezet langs Gilberts projecten aldaar. Over en weer hebben scootmobielers in beide steden meegedaan.

Zo’n uitwisseling was er ook tussen jeu de boulers; de groep Les Sabots uit Veenendaal heeft een onvergetelijk bezoek aan Het Fortje uit Antwerpen gebracht en daarna hebben 24 gasten uit Antwerpen een prachtige dag in Veenendaal gehad. Dat er vele boules geworpen zijn, en vele hapjes en drankjes genuttigd, zal duidelijk zijn.

Een van die drankjes was het Gilbertbier, ook zoiets waar een Veenendaalse en een Antwerpse brouwer samenwerkten om een nieuw bier te ontwikkelen; ieder met een eigen accent, de een met turfmout de ander met boekweit. En bij vele gelegenheden rond het Gilbertjaar waren er proeverijen en is er menig “Gilbertje” door heen gegaan.

Een Tour waarbij Gilbert de mysteriegast was bracht op cultureel gebied een week lang op meerdere locaties Veenendaalse talenten voor het voetlicht, iedereen kon hieraan deelnemen. En voor de ouderen was een prachtige dag aan ons stadsstrand georganiseerd die helaas vanwege het koude weer moest worden afgelast.  Het Veenendaals Kamerkoor besloot bij hun jaarlijks concert muziek uit Gilberts tijd op het repertoire te nemen.

Een Gulle Tafel op de Markt bracht ruim 200 inwoners van Veenendaal met elkaar aan tafel, en als Gilbert dan een directeur van een bedrijf mag verwelkomen die een tafel financiert en daarbij 16 personen van rond de fabriek laat aanzitten, is dat het zoveelste voorbeeld van verbinding. De bereiding lag bij verschillende kookclubs en horecaondernemers.

In de Week van de Landverhuizers kwamen de Veenendalers in aanraking met de vele in Veenendaal aanwezige culturen, met een modeshow, dans, muziek, hapjes en drankjes, een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen, en een echte “souk” = oosterse markt als slot.

Een prijsvraag is uitgeschreven onder landschapsarchitecten om een plan te bedenken voor een ontmoetingsplaats met rijke biodiversiteit in een perceel aan de Slaperdijk, met een historische context en ook geschikt als toeristische trekker. Zes regionale en Antwerpse bureaus gingen de uitdaging aan, met als resultaat vijf interessante plannen. Het Antwerpse bureau “De Omgeving” had met De Turfweide het meest aansprekende en innovatieve plan en won de prijs.

Van geschiedenisboekje tot interactief GPS spel, ik heb als Gilbert vele mooie initiatieven hier en met Antwerpen zien ontstaan, dit heeft tot veel contacten geleid, en Veenendaal heeft een jaar gekend waarin veel en uiteenlopende activiteiten plaatsvonden rond het thema Gilbert en velen Gilbert wilden zijn.
Een gemeend “chapeau” aan de stichting Gilbertjaar 2019 is alleszins op zijn plaats!

“Gilbert” Jos Schilte