ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Gilbert in de mooiste kleuren – Rijnpost

door Gilbert | feb 28, 2019

Zou het niet mooi zijn als we met alle basisscholen in Veenendaal één portret schilderij van Gilbert kunnen maken? Een meesterwerk, waar iedere leerling iedereen zijn/haar steentje aan bijdraagt. Gewoon iets kleins maar heel persoonlijk en bijzonder, wat samen één groot gebaar vormt en zichtbaar wordt voor heel Veenendaal? Waarbij — als je inzoomt op het schilderij — je een stukje geschiedenis van Veenendaal waarneemt, bijvoorbeeld de  turftransport, wat zo bepalend is geweest voor de ontwikkeling van Veenendaal? Kinderen van nu zouden bijna vergeten dat vroeger alle watergangen hier vol lagen met aken, de kleine bootjes waarop de turf werd binnengehaald en vervoerd.

Daarom zijn alle basisscholen in Veenendaal geënthousiasmeerd om gezamenlijk één groot Gilbert portret maken als mozaïek: een paar duizend in te kleuren kleine kaartjes vormen samen het gezicht van Gilbert. Samen tekenen basisschoolleerlingen geschiedenis van Veenendaal! Turfwinning komt in beeld met turfbaggeraars en turfdragers. Ook het turftransport met boten (aak en samoreus) wordt geïllustreerd. Het sluisje de Roode Haan en de ‘Schoonerbeeksche Grift’ in Veenendaal West vormt een toepasselijk decor. Voor elke leerling is er één kaartje: ieder mag die naar eigen inzicht en creativiteit inkleuren binnen drie bestaande categorieën kaartjes: lichte, middel en donkere tinten.

De kaartjes worden bij de scholen langsgebracht en weer opgehaald. Vervolgens gaat het team van Zelfkleuren.nl aan de slag om alle gekleurde kaartjes te rangschikken op vier panelen zodat het gezicht van Gilbert herkenbaar wordt. De vier panelen worden vervolgens aan elkaar gemaakt tot één groot paneel.

Het is fantastisch onderdeel te zijn van alle mooie initiatieven die het Gilbertjaar 2019 weet te realiseren. Het Gilbertjaar is een mooi platform om samenwerking tot stand te brengen op het gebied van cultuur, geschiedenis en educatie voor alle inwoners van Veenendaal maar ook daarbuiten.

Ben je benieuwd hoe we dit doen? Via Instagram (Zelfkleuren_nl) kun je meekijken naar de hele opbouw van dit portret.

Als het portret af is gaat Gilbert logeren op een prachtige plek in de Cultuurfabriek, waar iedereen dit meesterwerk kan bewonderen. Via onze website en Facebook (Zelfkleuren.nl) vind je nieuws rondom de onthulling!

Bekijk het artikel in de Rijnpost hier