ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Ik ben Gilbert – Rijnpost

door Gilbert | mrt 07, 2019

Al in het najaar van 2017 zijn we (Cornelie de Kuijper (Kunstuitleen), Geke Tadema (Bibliotheek), Sonja Brouwer (School en Cultuur/Muzen) en ondergetekende) aan de slag gegaan om een project te ontwikkelen over Gilbert van Schoonbeke voor alle basisscholen van Veenendaal. Dit allemaal onder de vlag van de Stichting Gilbertjaar 2019. Het was een hele klus! Gaandeweg sloten steeds meer culturele organisaties aan waaronder Museum Veenendaal en het Gemeentearchief Veenendaal en werd het een door veel enthousiastelingen gedragen project. Het was ook heel spannend. Vooral omdat we groots hadden ingezet en gaandeweg maar niet duidelijk werd of de financiële middelen die nodig waren voor zo’n groot project wel toereikend zouden zijn.

Meteen in januari 2019 zijn de eerste scholen begonnen aan het project ‘Ik ben Gilbert’. Het is prachtig om te zien hoe Gaby Jansen in de huid van Gilbert van Schoonbeke kruipt tijdens de lessen op school en de Meet Gilbert in De Cultuurfabriek. De kinderen laten zien wat er op school is uitgevonden en geleerd over Gilbert, Gilbert laat zijn laatste uitvindingen zien en blijft verbaasd over de nieuwerwetse snufjes als elektrisch licht en dergelijke.

Want dáár gaat het over in het project: Gilbert als ondernemer, uitvinder, man met lef, iemand die recht op zijn doel af gaat en een bekwaam netwerker. De historische figuur Gilbert staat in dit project dus niet centraal, wel waar hij voor staat. Die karaktereigenschappen ontdekken de leerlingen in het project en…zijn ze zelf ook een beetje zo? En kennen ze mensen die zo zijn? Is een Veenendaler een echte Gilbert?

Ik vind van wel. Daarom ben ik erg blij dat we dit jaar, ook al is het op bescheiden schaal, met elkaar kunnen vieren dat we net als Gilbert zijn: ondernemend, innovatief en met lef.

De leerlingen van de basisscholen die mee doen aan dit project hebben de kans om een echte Gilbert in zichzelf te ontdekken en te zijn! En…de eerste klassen die op bezoek geweest zijn en Gilbert hebben ontmoet zijn in ieder geval enthousiast naar huis gegaan!!

Annet Werkhoven,

Projectontwikkelaar van De Werkhoven ‘Geschiedenis voor u’

Bekijk het artikel in de Rijnpost hier