ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost – Gilbert op de radio

door Gilbert | jun 26, 2019

Het is woensdagavond, ik rij vanuit mijn werk in Lelystad terug naar huis in Veenendaal. Een autorit van ruim een uur, ik geniet van het unieke polderlandschap, blauwe luchten met witte wolken, rijen windmolens en rode, oranje, roze en gele tulpenvelden. En ik heb de tijd om mijn gedachten te laten gaan, wat speelde er vandaag op mijn werk, hoe ga ik daar morgen mee verder, maar ook, wat heb ik vanavond in Veenendaal te doen? Moet ik nog boodschappen doen, wie moet ik nog even bellen, heb ik een vergadering, ………….

O ja, vanavond om 19.15 uur wordt ik weer gebeld door Gerjan van Midland FM, de lokale omroep. Sinds begin van dit jaar staat Midland FM in principe elke week even stil bij de activiteiten en nieuwtjes van het Gilbertjaar 2019, of zoals Gerjan het altijd zegt Gilbertjaar 20-19. De boodschappen moet ik maar even overslaan, anders ben ik niet op tijd voor zijn telefoontje. En wat kan ik deze week allemaal vertellen, vliegt het door mijn hoofd.

Elke week weer op het laatste moment moet ik even op een rij zetten wat er de komende weken in het kader van het Gilbertjaar te doen is. Hoewel ik in januari twijfelde of het wel zou lukken om elke week iets nieuws te vertellen, ben ik er inmiddels achter dat dat geen enkel probleem is. Het is bijzonder hoeveel activiteiten er plaats vinden, variërend van een tentoonstelling, een workshop voor kinderen, een trip van de jeu de boules club naar Antwerpen, het proeven van Gilbertbier, het Gilbertcafé tot de opening van de Gilbertwandeling, het onderzoek naar de rol die Gilbert gespeeld heeft bij de ontwikkeling van Veenendaal, een nieuw Gilbertgedicht van de Stadsdichter en de onthulling van het grote Gilbertportret, te veel om op te noemen.

Om te bedenken wat ik deze week ga vertellen aan Gerjan en de luisteraars, check ik nog even snel de website www.gilbertjaar2019.nl, waar het hele programma en alle nieuwtjes op staan. En ik sla de Rijnpost nog even open. Daar zijn ook elke week artikelen over het Gilbertjaar in te vinden en misschien staat  deze week de maandkalender er toevallig ook in. Zo noteer ik snel even over welke 3, 4 of 5 onderwerpen ik iets ga vertellen.

Net weer op tijd klaar, het is 19.13 uur. De telefoon gaat: “Met Gerjan, daar ben ik weer, heb je deze week veel?” Ik vertel hem vast wat ik wil benoemen. “Oké, over 30 seconden ga je de uitzending in…..” Om 19.22 uur leg ik de telefoon weer neer.

Hè, hè, het is weer gelukt!…… Wat geweldig, dat het idee van het Gilbertjaar zoveel actie en verbinding brengt in Veenendaal, denk ik bij mijzelf.

Monica Brouwer