ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost: Gilbert van Schoonbeke – Boegbeeld of boeman

door Gilbert | sep 11, 2019

We worden het maar niet eens over Gilbert van Schoonbeke. Wat is zijn rol geweest en is dat wel nodig zo’n Gilbertjaar? Veenendalers zijn eigenzinnig en onafhankelijk en dat zij het niet eens worden over het Gilbertjaar past bij de mentaliteit van onze stad (of dorp, daar zijn we het ook nog niet over eens).

In 1795 riep Veenendaal zijn bestuurlijke onafhankelijkheid uit. Dit tegen de wil van Rhenen. Lekker eigenwijs, want dat is Veenendaal. Maar wat is de identiteit van Veenendaal? En hoor daarbij een stichter? En is Gilbert van Schoonbeke dan die stichter?

Gilbert ligt gevoelig net als veel andere zaken in Veenendaal. Voor de één is Gilbert een boegbeeld, dé founding father van Veenendaal. Voor de andere is hij een boeman en hebben we het liever helemaal nooit meer over die malle Belg uit Antwerpen.

Het Gilbertjaar weerspiegelt hoe het in Veenendaal gaat en hoe de inwoners zijn en over dingen denken. Iedereen mag er wat van vinden en dat doen Veenendalers ook. Zij laten hun mening luid en duidelijk weten. Er wordt hardop gediscussieerd, maar ook op sociale media is #gilbertjaartjaar2019 onderwerp van gesprek. Dat vind ik gaaf en het past bij Veenendaal. Veenendalers zijn geen mensen die klakkeloos alles slikken en over zich heen laten komen.

Wel is Veenendaal een ondernemende stad, daar zijn we het over eens. Onze winkelstad, maar ook de branches dienstverlening, ICT, transport, technologie retail en de maakindustrie zijn goed vertegenwoordigd. Als wethouder spreek ik veel Veense ondernemers. Ik heb bewondering voor hen, want om te ondernemen moet je buiten de kaders durven denken. Daar zijn we in Veenendaal goed in. Net als Gilbert… Hij was een stedenbouwer, maar ook een bierbrouwer. Van vele markten thuis. Hij dacht verder maar ook vooruit, net als onze ondernemers.

Hoeveel we ook discussiëren en onze mening ventileren. Uiteindelijk zetten we In Veenendaal met z’n allen de schouders eronder. Onderneem, wees eigenzinnig, maar vergeet niet naar je naasten te kijken. Dat is Veenendaal en daar drink ik graag een (Gilbert)biertje op.

 

Proost!

Dylan Lochtenberg