ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost: Ik ben ook Veenendaal

door Gilbert | aug 21, 2019

‘Ik moet bezig zijn. Alleen thuis zitten, daar wordt een mens ook niet gelukkiger van. Ik houd ervan om mensen te helpen. Iets voor een ander te doen. Ik ben vrijwilliger bij de Eettafel, help bij taallessen. Voordat ik borstkanker kreeg werkte ik in een bejaardentehuis. Dat werd ik echt gelukkig van. Die mensen waren bijna een tweede familie. Mijn eigen familie woont overal verspreid. Zweden, Duitsland, Engeland. Ook twee van mijn drie kinderen wonen in het buitenland. Dat is soms wel eenzaam. Vroeger wilde ik nog wel terug naar Irak, maar nu niet meer. Het is niet meer zoals het ooit was. In de jaren ’70 en ’80 was het mooi. Daar heb ik goede herinneringen aan. Maar toen daarna de oorlog uitbrak… Het wordt nooit meer zoals vroeger. Dat is verdrietig om je te realiseren. Ik heb veel mensen verloren, veel slechte herinneringen. Maar je kan niet altijd verdrietig zijn. Je moet door. Je moet blijven lachen. Je weet niet wat de toekomst brengt. Ooit gaan we allemaal dood, je weet alleen niet wanneer. Ik laat me leiden door mijn God en volg zijn weg. Dan zie ik vanzelf waar ik uitkom. Thuis is voor mij gezellig. Thuis in mijn eigen huis, met mijn eigen spullen, Arabische films op tv en contact met familie via Facebook. Ik houd ervan om het gezellig te maken. Gezelschap op te zoeken. Nederland is mijn tweede land. Irak zit voor altijd in mijn hart.’

– Nasrin Fatil

 

p.s. Dit is een portret in de serie ‘Landverhuizers’ die in het kader van het Gilbertjaar 2019 is gepubliceerd. De volledige portrettengalerij met foto’s staat online op www.gilbertjaar2019.nl. Lees daar de verhalen van Fatima, Isolde, Nasrin, Effi, Henny, Amaru, Lema, Adrienne, Katja, Natalia en Jorina.

Het Gilbertjaar is onder meer opgezet om nieuwe verbindingen te leggen en het zelfbewustzijn van de inwoners van Veenendaal te versterken. Naast de Week van de Landverhuizers zijn daarom verschillende activiteiten in en om Veenendaal georganiseerd, van een uitwisseling door de scootmobielclub met haar evenknie in Antwerpen tot de ‘Ik ben Gilbert’ lespakketten waar enkele duizenden scholieren mee aan de slag zijn gegaan.

De komende tijd staan er nog allerlei andere interessante projecten op het programma, zoals een ontwerpwedstrijd voor architecten, een videocampagne met ondernemers uit Veenendaal en Gilbert aan Zee, waarbij de Rotary en anderen 150 ouderen in onze Veenendaalse samenleving een dag onbekommerd strandplezier bieden.

Zo willen we bijdragen aan het ‘merk’ Veenendaal, want er gebeurt veel goeds in onze stad en daar mogen we met zijn allen best trots op zijn. Zoals burgemeester Kats onlangs twitterde toen er weer mooi nieuws te delen was: #ditisVeenendaal. En zo is het!