ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost – Ik ben ook Veenendaal

door Gilbert | jul 03, 2019

Column Gilbertjaar, 3 juli 2019

IK BEN OOK VEENENDAAL
‘Mijn accent is vaak het eerste dat mensen opvalt. Ze zien het niet, maar horen wel dat ik hier niet vandaan kom. Inmiddels woon ik alweer 16 jaar in Veenendaal en voel ik mij een Zuid-Afrikaanse Veenendaler. Ik kom hier dan wel niet vandaan, maar ik heb deze plek wel in mijn hart gesloten. Veenendaal is voor mij een veilige plek. Veel veiliger dan Zuid-Afrika. Ik noem het gekscherend wel eens het grootste dorp van Nederland. De mensen zijn vriendelijk, maar soms wel lastig doorheen te prikken. Gelukkig heb ik als missie om mensen met elkaar te verbinden. Ik ben actief betrokken op allerlei vlakken en heb ik inmiddels heel veel fijne mensen om mij heen. Ik kom hier dan misschien niet vandaan, maar ik ga hier voorlopig niet meer weg!’
– Jorina van der Beek

IK BEN OOK VEENENDAAL
‘Als ik mijzelf zou moeten omschrijven, dan zou ik mij een wereldburger noemen. Ik ben geboren in de voormalige Sovjet-Unie waar nu Oekraïne ligt, maar heb een groot deel van mijn jonge leven in Rotterdam gewoond en woon nu alweer vijftien jaar in Veenendaal. Het is deze mengelmoes van culturen die mij heeft gevormd en gemaakt tot wie ik ben. Ik ervaar het dan ook niet als last dat ik niet in één hokje pas. Sterker nog, ik voel me juist heel rijk. Het multiculturele, het vrije; het past bij mij en mijn persoonlijkheid. Het komt ook terug in mijn passie voor dans en dan met name de tango. Tango is een ‘migrantendans’. Het is een taal die iedereen begrijpt, maar over de hele wereld met een ander accent wordt ‘gesproken’. Het draait om connectie met anderen. En wat mij betreft is er niks mooiers dan dat. Je als mens open stellen, nieuwsgierig zijn en zonder labels naar andere culturen kijken. We kunnen zoveel van elkaar leren. De wereld is mijn toneel.’
– Natalia Saklakova

Veenendaal is een veelzijdige en kleurrijke gemeente. Met maar liefst 110 verschillende nationaliteiten is het een plek van veel verschillende mensen en verhalen. Het is de plek waar Gilbert 500 jaar geleden turf liet steken, het is de plek waar in de jaren ’60 gastarbeiders uit allerlei landen in de fabrieken kwamen werken, het is de plek waar mensen worden geboren en de plek waar mensen naartoe verhuizen. Van ver of dichtbij. Mensen zoals jij en ik. Veenendalers. Landverhuizers.

Tijdens de Week van de Landverhuizers vieren we deze week het feit dat al deze mensen samen het Veenendaal van nu vormen. Dit doen we met verschillende kleurrijke, culturele én culinaire activiteiten: muziek, film, theater, dialoog en nog veel meer.

Want Veenendaal, dat zijn wij allemáál!