ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost – Is daar wat te zien dan?

door Gilbert | mei 01, 2019

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld als ik in mijn kennissenkring aankondig dat ik weer een weekje wandelen in het vooruitzicht heb. Ze weten dan wel dat het meestal niet naar voor de hand liggende gebieden zal gaan, maar naar streken waar het er, op het eerste gezicht niet zo fraai uitziet. Zoals toen we, nu alweer lang geleden, voor een tocht naar Elzas-Lotharingen gingen. Een gebied met een vergane (industriële) glorie in een sterk vervuild landschap. Nou het werd een interessante tocht.  We maakten kennis met de grootte en het belang van de mijnbouw en met de ingrepen die de Fransen daarvoor nodig hadden gevonden. We kampeerden in een verlaten groeve en waren zeer onder de indruk! Met een rugzak vol vergaarde kennis kwamen we thuis. Sindsdien weet ik het zeker: ‘er is altijd wat te zien onderweg’ ook al lijkt het vooraf helemaal niet zo interessant.

Daarom heb ik de vele bezienswaardigheden in de wandelgidsjes van het Gilbert van Schoonbekepad allemaal opgenomen onder de kop: “Altijd wat te zien onderweg”.

Daarbij heb ik me zelfs moeten inhouden want anders werd het wel erg veel allemaal. Ik heb me, naast de gebruikelijke beschrijvingen, beperkt tot een aantal echte Gilbert thema’s, zoals: ‘Tussen de bedrijven door’, ‘Turfjes in het Veen’, ‘Wegen van Water’ en ‘Bier in de Man’, om er maar een paar te noemen.

Maar de vraag, “Is daar wat te zien dan?” is ook van toepassing op het Gilbertjaar 2019!

De Veenendalers kunnen op reis gaan door de geschiedenis van hun eigen stad. En dat is geen exclusief voorrecht voor 60-plussers zoals ik, maar ook voor jonge mensen.

Wat wordt er allemaal wel niet mogelijk gemaakt dit jaar: het educatieve Gilbert-programma in de Cultuurfabriek voor in totaal ruim 2.100 basisschoolleerlingen, het tekenen van een Gilbert Mozaïek opgebouwd uit meer dan duizend kleurkaartjes. En een bezoek aan het museum waar een tentoonstelling over het verband tussen Antwerpen en Veenendaal en het ontstaan van Veenendaal te zien is. Reizen naar Antwerpen kan niet alleen te voet over het Gilbert van Schoonbekepad, maar ook met de ScootMobielClub Veenendaal of de jeu de boules vereniging Les Sabots. Of maak kennis met Veenendalers die een achtergrond hebben die ver buiten ’t Veen ligt tijdens de ‘Week van de Landverhuizers’.

Het zijn maar een paar onderdelen uit het uitgebreide programma van het Gilbertjaar want er staat veel meer te gebeuren. Ik zou zeggen: “Ga het beleven” en als je tijdens deze lange tocht langs de geschiedenis van Veenendaal dorst hebt gekregen kan je ook nog een Gilbertbiertje komen drinken tijdens het Gilbert Café op elke derde donderdag van de maand.

Eén ding staat voor mij vast: Gilbertjaar2019?: “Altijd wat te zien onderweg”. En aan het einde van het jaar heb je een rugzak vol kennis over Veenendaal van toen en nu!

 

Joost van Schuppen / De Wandelmaker

(Auteur van Het Gilbert van Schoonbekepad)