ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost – Met Gilbert zijn we er samen bij.

door Gilbert | jun 19, 2019

We weten dat Gilbert voor de ontwikkeling van deze regio zijdelings nogal het een en ander betekend heeft. Steeds als ik langs de Grift fiets al of niet komend vanuit het Rhenense, denk ik toch weer even aan deze Gilbert. Gilbert de halve landverhuizer, die maar zelden hier in de buurt kwam, laat staan in Veenendaal, maar van wie de ‘hand’ hier nog steeds zichtbaar is. De Grift stroomt van Zuid naar Noord. Gilbert vervoerde onze turf van Noord naar Zuid.

Niet alleen toen, maar ook nu zijn wij groter geworden door de mensen van buiten. Vanaf 1980 is het inwonertal Van Veenendaal verdubbeld. Velen kwamen van buiten naar ons toe; waaronder zij die uit andere landen kwamen. Van elke 6 Veenendalers is er nu 1 een landverhuizer. Zij voelen zich meestal nog verbonden met hun geboorteland of land van oorsprong. Daarom is het helemaal niet zo gek dat het Gilbertjaar aandacht aan hen besteed.

Landverhuizers waren ze. Ze namen onze gewoontes en onze taal over, of wij helpen ze erbij om dat te leren. In de loop van de jaren kwamen hier ook Spanjaarden, Hongaren, Italianen, Marokkanen, Turken en nog vele anderen wonen. Recent kun je in vrijwel alle Gemeentelijke gegevens lezen dat er tientallen nationaliteiten in een gemeente wonen. Allemaal landverhuizers die Nederland ook gezicht hebben gegeven en dat nog steeds doen.

Het ‘VeenendaalFonds’ helpt al een aantal jaren om inwoners in een uitzonderlijke situatie samen te brengen met hen voor wie hier alles ‘zo gewoon is’. Dus ook aan het bijzondere initiatief om onze Landverhuizers samen te brengen met de Veenendalers.

De organisatie van het Gilbertjaar wist het VeenendaalFonds ook te vinden. En dat zeg je geen ‘nee’!

Wij beseffen ook dat in een enkele week het niet zo is dat ineens alle obstakels zijn weggenomen. Daarom blijven we helpen en ondersteunen. Het initiatief om landverhuizers te ontmoeten, een vervolgafspraak te maken, elkaar te gaan helpen, van elkaar te leren en nog meer respect voor elkaar te krijgen, verdient om voortgezet te worden.

Het ‘omzien naar elkaar’ heeft tijd nodig. Het VeenendaalFonds heeft besloten een bijdrage te leveren aan het versnellen van dat proces en wil in de toekomst als er weer kleine of grote initiatieven worden bedacht een rol spelen. In de week van 30 juni tot en met 6 juli maken we het zichtbaar. Nationaliteiten ontmoeten elkaar, het VeenendaalFonds helpt.

We zouden het ook leuk vinden als u het Fonds helpt door u op te geven als donateur. Met een bedrag vanaf € 5,– euro per jaar bent u dat al. Een mailtje naar info@Veenendaalfonds.nl is voldoende.

En natuurlijk is een bijdrage aan de week voor de Landverhuizers ook van harte welkom. U en wij vinden dan ook in de toekomst de weg naar onze medeburgers. Dat behoeft geen omweg te zijn, maar een binnenkomertje voor de toekomst.

U weet de route naar VeenendaalFonds.nl, IBAN: NL 56 ABNA 0411769596. Bedankt vast namens onze Landverhuizers.

 

Henk Andeweg, bestuurslid VeenendaalFonds