ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost – Opening Toeristisch Seizoen

door Gilbert | mei 15, 2019

Aan de vooravond van het toeristisch seizoen, op 15 april jl. heeft het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei haar plannen voor het komende toeristische seizoen gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens de Opening Toeristisch Seizoen, een jaarlijks terugkerend evenement van RBT waar ik werkzaam ben. Dit jaar was de keuze voor de locatie van het evenement al snel gemaakt. In Veenendaal natuurlijk! Want daar gebeurt dit jaar iets bijzonders…

Sinds het RBT betrokken is bij het Gilbertjaar in Veenendaal begon Gilbert stukje bij beetje ook te leven in het kantoor van het RBT in Maarn. Een Gilbertkraag hier, een bierviltje daar, Gilbertfolders in de wandrekken.. Gilbert van Schoonbeke had eigenlijk zo onze collega kunnen zijn. Hij prikkelde anderen, zoals wij bezoekers en bewoners prikkelen om de regio te bezoeken. Hij was trots, zoals wij trots zijn op deze prachtige regio. En Gilbert wist mensen te verbinden, en dat is wat wij graag willen bereiken met onze bijeenkomsten zoals de Opening van het Toeristisch Seizoen. We besloten daarom om de bijeenkomst van dit jaar een Gilbertkraag om te doen.

Dat er iets van Gilbert in de genen van Veenendalers zit is wel duidelijk. Bij het organiseren van de bijeenkomst meldden diverse Veense ondernemers zich om een steentje bij te dragen. Zo werd Theater De Lampegiet het decor van de bijeenkomst, mooi aangekleed met spullen uit Museum Veenendaal en het bier van stadsbrouwerij Veenendaal. De gasten werden ontvangen met een Gilbertgebakje van Toms Banket en de gastsprekers kregen als bedankje een fles wijn van de moeren van Le Baril. De handen werden in elkaar geslagen en zo ontstond er een prachtige samenwerking.

Zoals elk jaar begon de Opening van het Toeristisch Seizoen met een facultatief programma. Dit jaar namen stadsgids Jaap Pilon en Gilbert van Schoonbeke de gasten mee op een unieke zit-wandeling. Terwijl de groep richting de Oude Kerk liep, vertelde Jaap Pilon over de rol van Gilbert van Schoonbeke voor het ontstaan van Veenendaal. Al snel veranderde de wandeling in een heuse zit—wandeling op het terras op de Markt. Een wandeling buiten de kaders, want waarom zou je wandelen tijdens het wandelen? Laten we eigenwijs gaan zitwandelen! Aansluitend is de richtingaanwijzer van het Gilbertpad onthuld door wethouder Dylan Lochtenberg samen met de Lions Club, Joost van Schuppen (de Wandelmaker) en Roeland Tameling.

Na het facultatieve programma heette Gilbert de gasten welkom, gevolgd door Patrick Marcus van Theater de Lampegiet. Daarna nam Michiel van der Schaaf (directeur RBT) het over en presenteerde hij de plannen voor 2019. De presentatie werd afgesloten met de lancering van het nieuwe Heuvelrug Magazine. Het magazine staat bomvol unieke en authentieke verhalen over de regio. Gilbert had de eer het eerste magazine uit te reiken aan de wethouder.