ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost – Prakkiseren

door Gilbert | apr 24, 2019

Als hoffotograaf van het Gilbertjaar hoor ik van alles over dit project. We weten ondertussen ongeveer wat Gilbert wel én niet gedaan heeft in Veenendaal. Daarover valt te twisten. En te mijmeren. Ik hou van mijmeren of prákkisèren. Het betekent hetzelfde alleen geven de echte Veenendalers – waaronder ik- de voorkeur aan het laatste woord: prakkiseren. Het klinkt als dialect maar het bestaat dus echt. Genoeg daarover. Ik prakkiseer vaak van wat voor bloemen Gilbert gehouden zou hebben. In de 15e eeuw kwam de bloemsierkunst langzaam op gang. Ik bedacht me zo dat Gilbert vast van tulpen zou hebben gehouden. Tulpen werden rond die tijd ontdekt in Turkije. Daar heetten ze: Tulipans.  Helaas kwamen die bollen pas in 1562 voor het eerst aan in de haven van Antwerpen. Zes jaar na de dood van Gilbert. Rozen dan. Rozen hebben wel iets weg van tulpen. Ranonkels en anjers waren ook populair, maar een roos is toch wel de klassieker. Het is een mysterieuze bloem. Je wordt verleid en vrijwel tegelijkertijd gekastijd als je een roos wilt plukken. Waarom vraag ik me af? Alsof de roos met zijn doornen wil zeggen: ‘neem mij niet weg, laat mij bloeien zodat elke passant van mijn schoonheid kan genieten’.

We zullen het nooit weten waar Gilbert van hield. Zelfs niet als ik in de huid van Gilbert kruip, compleet met kittig Gilbertsnorretje. Maar ik had graag voor hem ook een bloemstilleven gemaakt. Maar het allerliefste maak ik kunstwerken van bloemen. Sommigen noemen me daarin de nieuwe meester. Of ik dat ben laat ik graag afhangen van het oordeel van de toeschouwer. Mijn werk is de komende tijd te bewonderen tijdens kunstroutes in Veenendaal. Ik nodig u graag uit, en prakkiseer graag met u mee over uw favoriete bloemenstilleven. Mijn naam is Sander van Laar, hoffotograaf van het Gilbertjaar.

Sander van Laar. www.sandervanlaar.nl