ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost – Vaar mee

door Gilbert | mei 08, 2019

Vaar 22 juni mee in de Gilbert Regatta

Zoals het vele jaren ging in Veenendaal. Transport van turf en goederen over het water van het omleidingskanaal en de Grift in de richting van Amersfoort en Rhenen. Mannen die zwoegend met de boomstok hun turfaken in beweging zetten op weg naar een volgende aanlegplaats. De aken zijn verdwenen en vervangen door snellere transportmiddelen en vervoer over water gebeurt tegenwoordig alleen nog maar door de recreanten in een kano of op een supboard.

Maar de turfaak komt terug in de Veense wateren en………. dit laten we niet zomaar voor bij gaan. Voor inwoners, bezoekers en ondernemers van Veenendaal en omgeving bieden de werkgroepen sport en bewegen en de historische turfvaart een gezellige, sportieve, actieve middag aan met als titel de “Gilbert Regatta”.

Ingrediënten van deze middag zijn samenwerken, verbinden, prikkelen, trots en ondernemend.

Samen met “Gilbert” vertrekt een parade van vaartuigen over het omleidingskanaal vanaf de steiger bij zwembad de Vallei om op weg te gaan naar restaurant Mucha. Hier zal de replica van de Veense turfaak “Gilbert van Schoonbeke” officieel te water worden gelaten en gedoopt door het bestuur van de gemeente Veenendaal en het bestuur van het Gilbertjaar. Hiermee is Gilbert van Schoonbeke weer terug op het omleidingskanaal en de Grift.

De turfaak Gilbert van Schoonbeke is namelijk een blijvertje en in te zetten en te gebruiken voor uiteenlopende activiteiten zoals trouwerijen, teambuilding of gezinsuitjes. Door ondernemers in Veenendaal worden de komende tijd arrangementen ontwikkeld en is het straks o.a. mogelijk om met een fluitstermotortje of een hefboom een mooi tochtje te varen over de Grift.

Na de tewaterlating zet de Regatta koers richting Hugo’s pannenkoeken waar er voor de deelnemers Gilbert pannenkoeken en dorstlessers zijn en verschillende Gilbert activiteiten te doen zijn. Tot slot zwaaien we Gilbert uit die met unieke Veenendaalse goederen in de richting van Rhenen vertrekt als officiële start van de historische turfvaart met de Helena naar Antwerpen.

Bent u enthousiast geworden en vaart u mee?

Dat kan! Op zaterdagmiddag 22 juni om 14.00 uur vertrekt de Regatta vanaf de steiger aan de Sportlaan (zwembad de Vallei!). Deelname is gratis, het kost je alleen tijd, enthousiasme en energie. De vaartuigen (kano’s, supboards en zwemvesten) zijn geregeld, het enige wat je moet doen is net als Gilbert in beweging komen. De verwachting is tussen 16.30 – 17.00 uur weer terug te zijn bij de steiger op de Sportlaan (zwembad de Vallei). Heb je zelf een bootje / vaartuig in het omleidingskanaal of de Grift liggen en wil je daarmee varen? Heel graag! Laat het weten en vaar mee. Voorwaarde om mee te varen is het bezit van een zwemdiploma en het dragen van een zwemvest.

Mail vóór 1 juni naar ate.brouwer@sportserviceveenendaal.nl en je bent er bij.