ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost: Varen langs het Veense Turf

door Gilbert | jul 17, 2019

Weet u niet wat de Blauwe Hel is? Dit natuurgebied ligt in Veenendaal Zuidoost. Het gebied behoort tot de laatste resten van een uitgestrekt veengebied in deze omgeving. Het beheer van De Blauwe Hel is in handen van Staatsbosbeheer. Het gebied is maar liefst 103 hectare groot, waarvan 3 hectare bestaat uit meren, sloten en andere waterstromen. In De Blauwe Hel komt trilveen (een laagje water op veengrond) voor. De grond golft als het ware onder uw voeten als u een stap op het trilveen zet. Dat is niet het enige wat dit natuurgebied zo bijzonder maakt. Door de toestroom van grondwater met veel mineralen (kwel) komen hier beschermde planten als grote boterbloem, moeraskartelblad, rietorchis, veenpluis en waterdrieblad voor.

Museum Veenendaal kent u ongetwijfeld. In het museum zijn dit jaar in het kader van het Gilbertjaar 2019 allerlei exposities over turf, Gilbert van Schoonbeke en de Veense geschiedenis te bewonderen. Een aanrader wat mij betreft.

Gaat u mee? Dat kan iedere woensdagmiddag tot en met 25 september!

Want de oorsprong van Veenendaal ligt bij de turfwinning. Turf was de brandstof in de 17e en 18e eeuw en in deze regio was daar genoeg van te vinden. Met een echte turfaak vaart u langs het oorspronkelijke turflandschap van de Blauwe Hel en bezoekt u de expositie “Turf, het bruine goud” in het museum. Natuurlijk met deskundige gidsen van IVN en het Museum en een vaardige schipper van Sport Totaal. En ondertussen wordt u bij pannenkoekenrestaurant Hugo’s verwend met een heerlijk kopje koffie of thee en bij restaurant Mucha sluit u de middag gezellig af met een drankje. Dan bent u inmiddels turfdeskundige en dat allemaal voor € 19,50 per persoon!

Ik vertel graag wat we de afgelopen weken al hebben gedaan en ook de volgende woensdagmiddagen gaan doen:

  • 13.30 Start bij Hugo’s Pannenkoeken en gratis parkeren (natuurlijk met koffie en een lekker soesje)
  • 14.00 Vertrek naar de Blauwe Hel
  • 14.15 Aankomst Blauwe Hel en ontvangst gids IVN
  • 15.15 Terug uit Blauwe Hel
  • 15.45 Aankomst bij Mucha en ontvangst gids Museum
  • 16.00 Rondleiding Museum
  • 16.30 Einde rondleiding museum
  • 16.45 Terug bij Mucha’s (drankje)

Daarna kun u tegen bijbetaling desgewenst nog genieten van de culinaire kwaliteiten van Mucha of Hugo’s. Speciaal voor u in combinatie met het arrangement een regelrechte aanbieding!

Aanmelden kan via de website van Sporttotaal: https://www.sporttotaal.nl. Daar vindt u ook meer informatie over deze prachtige vaartocht. De vaartochten vinden in principe plaats op elke woensdagmiddag in juli, augustus en september.

Minimum aantal deelnemers: 6 personen. Bij onvoldoende deelnemers krijgt u bericht.

Ook groepen zijn van harte welkom, de turfaak wordt dan aangevuld met enkele kano’s.