ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Schoon Gilbert – Rijnpost

door Gilbert | mrt 20, 2019

Toen ons gezelschap vorige week Antwerpen binnenreed voor een ‘nieuwe’ ontmoeting met de leden van het bestuur van de Stichting ‘Vrienden van het Brouwershuis’- welke wij inmiddels onze Antwerpse vrienden mogen noemen – gingen mijn gedachten onwillekeurig weer terug naar twee bijzondere – en na later bleek – bepalende momenten uit 2016.

Het ene moment was de presentatie welke Wim Aalbers en ondergetekende (beiden namens het Stadslab Veenendaal) tijdens een ‘Pecha Kucha’ avond in februari van dat jaar in gebouw ‘Spectrum’ mochten geven over Gilbert van Schoonbeke; het andere moment was dat waar Wilfried Patroons uit Antwerpen in juli 2016 onverwacht contact met ondergetekende zocht en zijn plannen in het teken van diezelfde Gilbert van Schoonbeke in – en voor – Antwerpen uit de doeken deed. Niet veel later kwam het gesprek op gang met de Belgische ambassadeur in Nederland en het College van B&W in Veenendaal. Het ultieme doel daarbij: Veenendalers beter bekend maken met hun bijzondere historie en de betekenisvolle plekken in onze mooie gemeente, om daarmee met de nodige- en gepaste- trots de rijke ondernemingsgeest van deze plaats naar de buitenwereld (en voor onszelf) een meer herkenbaar én duidelijk gezicht te geven.

Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) kwam als het ware op het Stadsstrand van Veenendaal in het voorjaar van 2016 tot leven; niet in de laatste plaats door de nieuw aangelegde Brouwersgracht; het dicht daarbij gelegen Zwaaiplein en het nieuwe winkelgebied ‘Brouwerspoort’. Veenendaal krijgt in snel tempo meer ‘kleur en allure’, wat ook herkend wordt door zowel zijn autochtone bewoners als ook door nieuw ingezetenen.

Prachtig om te zien dat het Gilbertjaar dat zo duidelijk gaat onderstrepen door de inmiddels vele geplande activiteiten in 2019, en wat ons betreft in de daaropvolgende jaren.

Vanuit onze werkgroep ‘Schoon Gilbert’ gaan we een ontwerpcompetitie uitschrijven met deelname van daarvoor inmiddels geselecteerde landschapsarchitecten uit Antwerpen én uit onze eigen regio. Deze bureaus gaan een planvisie uitwerken in onze gemeente voor een opmerkelijke nieuwe landschapsvorm waarbij het gebruik van het aangewezen gebied stadslandbouw mogelijk moet maken, in combinatie met plekken voor recreatie en ontmoeting. De historische context van dit plangebied met zijn omgeving zal in deze planuitwerkingen eveneens een zichtbare betekenis dienen te krijgen.

De winnaar van deze ontwerpcompetitie zal in gebouw ‘Spectrum’ op vrijdag 13 september de ‘Gilbert Architectuur Prijs’ in ontvangst mogen nemen; daarna zal gedurende een aantal weken een tentoonstelling te zien zijn van alle ingediende plannen.

Antwerpen – Veenendaal; een unieke combinatie met gemeenschappelijke sporen in de geschiedenis (van de 16e eeuw). In de 21 eeuw komen ze in het jaar 2019 opnieuw tot een eigentijdse betekenis.

Johan Huibers, ambassadeur Stichting Gilbertjaar 2019 Veenendaal en voorzitter werkgroep

‘Schoon Gilbert’ (Architectuur& Stedenbouw)