ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column: Turfaak arrangement

door Gilbert | nov 20, 2019

Het einde van het Gilbertjaar komt in zicht. Daarom deze week weer een terugblik op een bijzondere activiteit. De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft dit jaar een nieuwe turfaak laten bouwen, die zaterdag 22 juni tijdens de Gilbert Regatta te water werd gelaten. Deze turfaak is vanaf 3 juli tot en met 25 september iedere woensdag ingezet voor een bijzonder arrangement in en om Veenendaal.

De oorsprong van Veenendaal ligt bij de turfwinning. Turf was de brandstof in de 17e en 18e eeuw en in deze regio was daar genoeg van te vinden. Dat was de reden waarom Gilbert van Schoonbeke interesse in dit gebied had. Nu, 500 jaar later, is de turfaak terug in de Grift. Een nieuwe replica met precies dezelfde maten als de turfaak die te zien is in Museum Veenendaal. En die willen we actief inzetten. Daarom is dit arrangement ontwikkeld en zullen Sport Totaal, Mucha en Hugo’s de turfaak structureel gaan exploiteren.

Meer dan 19 deelnemers voeren met een echte turfaak langs het oorspronkelijke turflandschap van de Blauwe Hel. Daarna bezochten ze de expositie “Turf, het bruine goud” in het museum. Dit gebeurde met deskundige gidsen van IVN en het Museum en een vaardige schipper van Sport Totaal. Onderweg werden de gasten bij pannenkoekenrestaurant Hugo’s onthaald met koffie of thee en bij restaurant Mucha werd de middag gezellig afgesloten met een drankje.

De inhoud in de vorm van de combinatie uitleg Blauwe Hel/ veenvorming, (meermaals) varen én de museumrondleiding Expo turfwinning én hedendaagse kunst met turf, met de versnapering voor- en achteraf, sprak telkens aan. De rondleidingen werden telkens als top en bevlogen ervaren.

Het Gilbert DNA werd als volgt zichtbaar in dit project:

  • Ondernemerschap
  • Samenwerking tussen commerciële en niet-commerciële partijen
  • Eigenheid van Veenendaal: turfwinning en landschap
  • Samenbrengen van mensen
  • Promotie van de stad

De deelnemers waren echt verrast door het arrangement en waardeerden het bijzonder. Vooral leuk dat wij hen na afloop ook nog eens een gratis roman van een Veenendaalse schrijfster (Ella Marjon – De Blauwe Hel) als aandenken mee konden geven!

Herman van Rijnbach