ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column: Turfaak terug in de Grift

door Gilbert | okt 23, 2019

We zijn al ruim over de helft van het Gilbertjaar 2019. De komende weken vertellen we over de resultaten die in de afgelopen maanden behaald zijn. Deze week: de Gilbert Regatta. Op 22 juni vond deze plaats, inclusief de tewaterlating / doop van de nieuw gebouwde Turfaak die door opbrengsten uit Gilbertjaar activiteiten kon worden gerealiseerd. Het was tevens de start van de historische turfvaart naar Antwerpen.

Behaald resultaat:
Samen met “Gilbert” en enthousiaste inwoners van Veenendaal, vertrok een parade van vaartuigen met o.a. Canadese kano’s, een houten roeisloep, een één persoons replica van een stoomboot genaamd “de blauwe diamant” en meerdere particuliere roeiboten en kano’s vanaf de steiger bij zwembad de Vallei naar restaurant Mucha. Hier werd de replica van de Veense turfaak officieel te water gelaten en gedoopt door het bestuur van de gemeente Veenendaal en het bestuur van het Gilbertjaar. Na de tewaterlating zette de Regatta koers richting Hugo’s pannenkoeken waar er voor de deelnemers Gilbert pannenkoeken, Gilbert Bier en non alcoholische dorstlessers waren en verschillende Gilbert activiteiten plaatsvonden. Tot slot zwaaiden we Gilbert uit die met unieke Veenendaalse goederen in de richting van Rhenen vertrok als officiële start van de historische turfvaart met de Helena naar Antwerpen.

Aan de Regatta is deelgenomen door ruim 70 Veenendalers. Jong en oud. Gezinnen, opa’s met kleinkinderen, kano liefhebbers, vriendjes en vriendinnen en ondernemers. Voor velen een 1e kennismaking met de recreatieve mogelijkheden van het voortbewegen op het water van het Valleikanaal / De Grift. Door alle deelnemers is aangegeven dat het een ontzettend leuke en geslaagde activiteit is geweest. Naast de vele deelnemers stonden er bij de vele bruggen die door de Regatta gepasseerd zijn veel belangstellenden. Ook op de kant bij de tewaterlating bij Mucha stond de brug en de wal vol met belangstellenden.

De Gilbert Regatta bevatte alle ingrediënten van het Gilbert DNA. Deze activiteit is namelijk in Veenendaal nog nooit zo georganiseerd. De organisatie heeft er samen met recreatieve en horecaondernemers voor gezorgd dat er zonder al te veel kosten een activiteit is georganiseerd voor en door Veenendaal. De recreatieve ondernemers hebben personeel en vaartuigen beschikbaar gesteld. De Veense turfaak wordt door een recreatieve ondernemer commercieel geëxploiteerd in samenwerking met 2 horecaondernemers en het museum Veenendaal. Daarnaast kan de Veense turfaak voor speciale gelegenheden zoals een huwelijk om niet voor Veenendalers worden gebruikt. Het is niet ondenkbaar dat er jaarlijks een Gilbert Regatta gaat worden georganiseerd. Ook zijn er ideeën om misschien een City Swim op hetzelfde traject te gaan organiseren in de toekomst waarbij de Veense turfaak goed van pas kan komen als jury/ organisatieboot.

Door Ate Brouwer