ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Volop kinderactiveiten in Museum Veenendaal – Rijnpost

door Gilbert | mrt 14, 2019

Bij ons museum staat de bijzondere geschiedenis van Veenendaal centraal. Naast de vaste presentatie organiseren wij mooie tentoonstellingen met ondersteunende activiteiten. Hiermee streven wij ernaar om jong & oud kennis te laten maken met het verhaal van Veenendaal.

Daarom hebben we meteen enthousiast onze medewerking toegezegd aan het Veenendaal-brede Gilbertjaar. Het educatieproject voor het basisonderwijs is een van de projecten waaraan we meewerken. Zo hebben wij samen met andere partners, zoals het Gemeentearchief en de Bibliotheek, veel tijd en energie gestoken in het verzinnen en voorbereiden van activiteiten om alle kinderen uit Veenendaal iets te leren over het DNA van Gilbert en zijn rol bij het ontstaan van onze stad. Helaas bleek er uiteindelijk niet voldoende geld om alle plannen uit te voeren. Hierdoor is o.a. het bezoek aan het Gemeentearchief en het museum, de speurtocht en de workshop ‘kragen maken’ bij dit project komen te vervallen. We blijven wel actief betrokken bij het afgeslankte programma. Onze  museumvrijwilligers zetten zich vol enthousiasme in bij de ontvangst van alle leerlingen van 8 basisscholen in de Cultuurfabriek.

Het zou zonde zijn als onze plannen voor de creatieve workshop ongebruikt op de plank blijven liggen! Daarom hebben wij besloten zelf alle basisscholen uit Veenendaal de workshop ‘kragen maken’ voor leerlingen uit groep 1 t/m 4 jaar gratis aan te bieden. Tijdens de workshop van 1 uur wordt ook een aansprekend object uit onze Gilbert-tentoonstelling besproken. Scholen (en instellingen voor buitenschoolse opvang) kunnen zich hiervoor aanmelden via info@museumveenendaal.nl. Vol =vol.

Ook krijgen alle maandelijkse kinderworkshops dit jaar een ‘Gilbert’-tintje. Zo gaan we op 20/3 een zelfportret schilderen waarbij we ons laten inspireren door het portret van Gilbert. En tijdens onze volgende Gilbert-expositie, waarbij de turfwinning centraal staat, gaan de kinderen op 18/5 een leuk turfpotje maken. Zelfs onze nieuwe mascotte Jimmie heeft dit jaar een mooie kraag gekregen! Tip: reserveer op tijd!

Tenslotte werken we met diverse partijen samen aan het plan om met een turfaak naar de Blauwe Hel te varen. Een toeristisch aanbod met een educatief tintje voor alle leeftijden. Ook proberen we eind dit jaar een gezamenlijk project rondom Muziek & Dans van de grond te tillen. U ziet het: ook als museum moet je – zoals Gilbert – creatief , ondernemend en een tikje eigenwijs zijn om je plannen te realiseren!

Bekijk het artikel in de Rijnpost hier