ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

“Den aȏk” weer terug in de Veense grift…

door Gilbert | feb 15, 2019

Op zaterdag 22 juni start de turfvaart Veenendaal – Antwerpen. Over de turfvaart komt binnenkort meer (veel meer). Maar… 22 juni zal niet alleen de start van de afvaart zijn maar is ook de dag dat de turfaak weer terug komt in de Veense Grift. “Den aȏk” hét DNA van Veenendaal. Niet voor niets werd Veenendaal in het begin van de vorige eeuw “het Venetië van de Gelderse Vallei genoemd”. 

In een artikel in de “Gelderland” van 30 october 1925 wordt in een artikel over “mooi Veenendaal” geschreven dat het er in Veenendaal “Venitiaansch” aan toe gaat. Onze droom is dat dat weer terugkomt. Dat onze Grift straks weer vol ligt met turfaken, dat de turfaak weer gebruikt gaat worden, voor toeristische activiteiten, voor eigen recreatie, voor trouwerijen, en meer!

De stichting Gilbert van Schoonbeke maakt een begin om die droom waar te maken. Er is bij scheepswerf Nieuwboer in Spakenburg/Bunschoten een aak besteld. Een zuivere replica van de aak uit het museum. De aak wordt op traditionele wijze gebouwd uit eikenhout en met koper geklonken.

Afmetingen van de aak:  700 cm X 130 cm, de aak zal worden voorzien van zitplanken en een vaarboom. Deze aak zal op 22 juni met veel aandacht en op feestelijke wijze te water worden gelaten.

We nodigen iedereen uit om een bijdrage aan de terugkomst van “Den aȏk” leveren. Mensen die mooie verhalen vertellen over de aak, mensen die er nog mee kunnen varen, ideeën over wat we wel niet allemaal kunnen gaan doen met de turfaken, ondersteuning met geld en “handjes”. Meld jouw idee aan via info@gilbertjaar2019.nl.

Meer informatie wordt gedeeld tijdens het Gilbert Café op 21 februari, aanmelden kan via www.gilbertcafe.nl.