ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Dialoogplein over Gilbert

door Gilbert | sep 20, 2019

Veenendaal heeft een landelijke primeur: in samenwerking met de stichting Dialoogplein Nederland opent de Veense Jongerenraad op 16 oktober het Dialoogplein Veenendaal. Daarmee wordt DownTown Veenendaal het eerste lokale Dialoogplein van Nederland. En dat gebeurt met een goed gesprek over het Gilbertjaar. Centraal staat de vraag: willen we een vervolg geven aan activiteiten die in het Gilbertjaar zijn opgestart in Veenendaal en zoja, hoe? Iedereen die mee wil praten is vanaf 19.30 welkom. Vooraf een plaats reserveren kan via www.dialoogpleinveenendaal.nl.

Dialoog in plaats van debat
Wim Oolbekkink is in Veenendaal onder meer bekend als organisator van Pecha Kucha avonden en is een van de initiatiefnemers van het Dialoogplein. Hij legt uit wat er volgens hem zo goed aan is: “terwijl bij de meeste vergaderingen vooral wordt gedebatteerd, start Veenendaal met sessies waarbij de deelnemers hun oordeel uitstellen, luisteren naar elkaar, meningen van anderen respecteren en zich verdiepen in elkaar. Dat levert vaak veel meer op dan een bijeenkomst waar mensen vooral discussies willen winnen.”

Gilbertjaar
De komende maanden zullen er meer Dialoogplein sessies worden gehouden, maar de spits wordt afgebeten door de stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal. De vraag van coördinator Roeland Tameling aan de Veenendalers: “je kunt van alles vinden van het concept Gilbertjaar, maar we willen nu vooral graag weten of er Gilbert activiteiten zijn die ook een vervolg na 2019 verdienen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan de Week van de Landverhuizers, Gilbert’s Gulle Tafel of de Regatta met allemaal bootjes in de Grift. En hoe zou je de nieuwe turfaak de komende jaren kunnen benutten?”

Jongerenraad
“De Veense Jongerenraad bestaat uit een groep gemotiveerde jongeren van 15 tot 23 jaar die zich inzetten voor de jongeren van Veenendaal. Wij zijn een officieel adviesorgaan van de gemeente. Zo geven wij de Veenendaalse jongeren een stem. We hebben het Dialoogplein concept  in Veenendaal geadopteerd en willen het gebruiken als input voor onze adviezen aan de Gemeenteraad. Daarom zijn we met veel plezier gastheer van de Dialoogplein sessie over het Gilbertjaar”, zo vertelt Corné Kelfkens, voorzitter van de Jongerenraad.

DownTown
In het net geopende DownTown Veenendaal brengt Ferry Gerritsen mensen met allerlei verschillende achtergronden bij elkaar. Toen de Jongerenraad hem vroeg of ze het Dialoogplein in Down Town mochten huisvesten, was hij meteen enthousiast: “dit past perfect in het DownTown plaatje. Want wij willen midden in het centrum van Veenendaal een plek bieden waar mensen samen optrekken om vanuit ontmoeting te bouwen aan een nog mooier Veenendaal.”

Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via www.dialoogpleinveenendaal.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de bijeenkomst. Daarnaast is op www.gilbertjaar2019.nl/programma een overzicht van Gilbert activiteiten geplaatst als geheugensteuntje en ter voorbereiding op de Dialoogplein sessie.