ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Programma

22
juni
14:00

Locatie's

Afvaart in Veenendaal met turfaken

door Gilbert | jan 08, 2019

De activiteit bestaat uit de Gilbert Regatta en de te waterlating / doop van de Turfaak “Gilbert van Schoonbeke” en de start van de historische vaart naar Antwerpen. Dat doen we met historische vaartuigen via een zo historisch mogelijke route. Een grootse gezamenlijke activiteit waarmee de historische verbinding tussen Antwerpen en Veenendaal opnieuw gelegd en benadrukt wordt. We varen met een platte turfaak uit Veenendaal richting Rhenen. Daar wordt het stokje overgenomen door de stevenaak Helena.

We bouwen twee turfaken die tot in de lengte van dagen als herinnering en monument voor Veenendaal en Antwerpen behouden blijven. We varen in etappes via verschillende (historische) steden. In elke aanlegplaats vindt een Gilbert-evenement plaats. In Yerseke zal een netwerkbijeenkomst worden georganiseerd waarbij Antwerpenaren en Veenendaalers elkaar ontmoeten.

Op eerste etappe met de Helena, van Rhenen naar Wijk bij Duurstede gaan op kosten van en op uitnodiging van de Stichting Gilbert van Schoonbeke en de rederij van Schoonbeke 45 inwoners uit Veenendaal mee.

De boot vol met promotionele lading uit Veenendaal neemt in elke haven iets van die stad mee naar Antwerpen. Belangstellenden krijgen de mogelijkheid geboden, om tegen betaling, mee te varen op één van de acht vaaretappes of een bijeenkomst te organiseren op het schip in de aanleghavens. Uiteraard zal in het programma aandacht zijn voor de geschiedenis van de turfvaarten en de geschiedenis van het schip.

Het programma is als volgt:
14:00 Ontvangst bij restaurant Mucha + persmoment
14:15 Ondertekenen van bruikleenovereenkomst turfaak
14:30 Onthaal van de Gilbert regatta
14:35 Doop van nieuwe Veense Turfaak door voorzitter Gilbertjaar en burgemeester Kats
14:45 Vertrek van de regatta en gasten bij Mucha met bus richting Hugo’s Pannenkoeken
15:00 Aankomst van de regatta en bus bij Hugo’s pannenkoeken
15:15 Pannenkoeken en drankje (Gilbertbier)
16:00 Bus terug naar restaurant Mucha

Vaar een deel van de Turfroute mee en beleef wat nagenoeg 500 jaar geleden de handelsroute was van Gilbert van Schoonbeke, de grondlegger van de Antwerpse haven en die  een belangrijke bijdrage leverde aan de florerende economie van Antwerpen en Veenendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties