ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Programma

01
juni
14:00 16:00

Locatie's
Museum Veenendaal

De wondere wereld van turf en kunst

door Gilbert | mei 20, 2019

Op zaterdag 1 juni organiseert Museum Veenendaal een lezing over de geschiedenis en de toekomst van turfwinning plus de toepassing van turf als kunstzinnig materiaal. Het wordt een duo-presentatie met foto’s en een kleine demonstratie van Nick van de Griendt en Dioni ten Busschen. Tijdens de expositie ‘Turf, het bruine goud’ zijn een aantal kunstobjecten van Dioni ten Busschen in Museum Veenendaal te bewonderen.

Nick van de Griendt is de 5e generatie van de familie Van de Griendt, die in Brabant het plaatsje Griendtsveen hebben gesticht speciaal voor de vervening en turfwinning. Hij is 35 jaar geleden naar Estland gegaan om daar turf te winnen en wereldwijd te exporteren.

Zijn partner Dioni ten Bussche, is de eerste kunstenaar die de vele kwaliteiten van turf heeft ontdekt en toepast in haar kunstwerken. Zij is daarmee volstrekt origineel. Dioni vertelt hoe zij op het idee is gekomen om kunst van turf/veen te maken en hoe dit nieuwe procedé tot stand kwam. En hoe zij uiteindelijk met Nick de galerie Peatart in Amsterdam heeft opgericht die geheel in het teken staat van turf. Zij brengt voorbeelden mee van kunstobjecten die half af zijn en zal een kleine demonstratie geven.

Expositie ‘Turf, het bruine goud’
Tot 31 augustus is in het kader van het Gilbertjaar2019 in Museum Veenendaal de expositie ‘Turf, het bruine goud’ te zien. In de tentoonstelling wordt de geschiedenis en het proces van de turfwinning in de regio Veenendaal, het vervoer per water naar o.a. Antwerpen en het zware leven van de veenstekers aan de hand van unieke objecten, prenten en foto’s verbeeld. Daarnaast kan de bezoeker de turf zelf voelen en ruiken. Als voorbeeld van hedendaagse toepassingen van turf is er moderne veenkunst van Dioni ten Busschen te zien. De expositie kan voor of na de presentatie worden bezocht.

Praktische informatie
De presentatie vindt plaats op zaterdag 1 juni 2019 van 14.00 tot 16.00 uur in zaal 1 van de Cultuurfabriek Veenendaal. Inloop vanaf 13.45 uur, inclusief koffie/thee. Kosten: € 1,50 bovenop entree museum, Museumkaart geldig. Kaartverkoop bij de Stadswinkel in de hal van de Cultuurfabriek. Graag voor woensdag 29 mei reserveren via info@museumveenendaal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties