ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Programma

16
maart
14:00

Locatie's
Museum Veenendaal

Lezing met demonstratie tingieten in Museum Veenendaal

door Gilbert | mrt 04, 2019

Zaterdag 16 maart 2019 zullen professionele tingieters in Museum Veenendaal een korte lezing geven over de geschiedenis van het edelmetaal tin. Hierbij wordt verteld over de toepassing van tin in onder meer gebruiks- en siervoorwerpen door de eeuwen heen. Deze voorwerpen worden gemaakt door het gesmolten tin in vormen te gieten. Tijdens de lezing wordt er tevens een demonstratie gegeven van het tingieten.

Tot 27 april is in het kader van het Gilbertjaar2019 in Museum Veenendaal de expositie ‘Gilbert van Schoonbeke in de 16e eeuw’ te zien, waar een pronktafel is gedekt met tinnen tafelgerei. Dergelijke tafels werden vaak afgebeeld op schilderijen uit die tijd. Tot de 18e eeuw werd tin veel gebruikt om borden, bekers, kannen en bestek te maken. Daarna is het tinnen tafelgerei wat in onbruik geraakt en vervangen door porselein, aardewerk en glas. Tegenwoordig wordt tin nog gebruikt voor de vervaardiging van sierbekers, -borden en miniatuurfiguren. De expositie kan voor of na de presentatie worden bezocht.

Zelf tingieten
Na afloop van de presentatie is het mogelijk zelf een miniatuurfiguur te gieten. Er kan gekozen worden uit een paar dierfiguren. Vanwege het benodigde tin betaalt u hiervoor een toeslag van € 5,00 p.p. Dit bedrag kunt u op de dag zelf aan de tingieter voldoen.

Reparatie tinnen voorwerpen
Ook kunnen belangstellenden na afloop de door hen meegebrachte beschadigde tinnen voorwerpen laten beoordelen om te zien of reparatie mogelijk is.

Edeltingieterij Tin-Art
De lezing met demonstratie wordt verzorgd door Edeltingieterij Tin-Art, een familiebedrijf dat al bijna 35 jaar bestaat. Met passie en liefde produceren zij op ambachtelijke wijze een breed scala aan tinnen producten, ook volgens eigen ontwerp. De tingieterij met showroom is gevestigd in “ ’t Tinhuus” in Zuidwolde (DR), in een traditionele schuur die geheel is aangekleed in de stijl van begin 1900.

Praktische informatie
De voordracht met demonstratie zal worden gehouden op zaterdag 16 maart 2019 van 14.00 tot

15.00 uur in zaal 1 van de Cultuurfabriek Veenendaal. Inloop vanaf 13.45 uur, inclusief koffie/thee. Na afloop krijgt u volop gelegenheid om vragen te stellen en zelf meegebrachte beschadigde tinnen voorwerpen voor reparatie te laten beoordelen. Kosten: € 1,50 bovenop entree museum, Museumkaart geldig. Kaartverkoop bij de Stadswinkel in de hal van de Cultuurfabriek. Graag voor woensdag 13 maart reserveren via info@museumveenendaal.nl. Extra toeslag voor zelf gieten € 5,00 (per pinpas of contant te voldoen bij de tingieter).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties