ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Gilbert in het onderwijs

door Gilbert | jan 16, 2019

In 2017 hebben een aantal mensen uit Veenendaal, waaronder Wim Aalbers, het plan opgevat om het geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke in 2019, dan 500 jaar geleden, groots te herdenken. Van Schoonbeke was een ondernemende Vlaming die juist door zijn ondernemende karakter terecht kwam in Veenendaal en ook aan de wieg stond van wat Veenendaal daarna geworden is.

Durf, lef, creativiteit en ondernemerschap pakken we aan om in 2019 te laten zien dat in Veenendaal nog veel ‘Gilberts’ rondlopen. Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten gepland en zullen er overal Gilbertuitingen te zien zijn.

Gilbert op school
Natuurlijk hoort zo’n lustrumjaar ook op school thuis. In een vroeg stadium zijn we (de ontwikkelaars) gaan nadenken over hoe, wanneer en op welke manier Gilbert het beste op school gepresenteerd en beleefd kan worden. Het schoolproject ‘Ik ben Gilbert’ is als volgt opgebouwd: twee activiteiten in de klas (onderbouw, middenbouw en bovenbouw), en tenslotte met een aantal groepen samen naar de Cultuurfabriek voor een spetterende afsluiting samen met Gilbert!

Het project
Wij denken dat meedoen aan het Gilbert van Schoonbeke jaar kinderen van Veenendaal meer leert over wie we/ze zijn en wie we/ze zouden willen zijn. Zoals Gilbert misschien? Creatief, ondernemend, samen doen en met lef? Het leert de kinderen van Veenendaal ook iets over identiteit. Hoe doen we de dingen in Veenendaal? Wat kunnen we zelf allemaal? Wie ben ik? Wat kan ik? Wat kunnen we samen? Gilbert is zoveel meer (geworden) dan een historische figuur.

Omdat we ervoor gekozen hebben om dit project aan alle scholen van Veenendaal aan te bieden is het belangrijk dat scholen zelf hun stempel kunnen drukken op de invulling van het project. In de verschillende niveaus is er speelruimte gelaten om de eigenheid van iedere klas, bouw en school op de meest passende manier te kunnen uitvoeren.

Binnenkort meer over de invulling van dit project.