ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column: Gilbert Mozaïek – een terugblik

door Gilbert | dec 18, 2019

Zelfkleuren.nl heeft — samen met Stichting Gilbert van Schoonbeke en School en Cultuur Veenendaal — alle basisscholen in Veenendaal geënthousiasmeerd om gezamenlijk één groot Gilbert mozaïek te maken: Elke leerling kleurde één kleurkaartje van 5 bij 5 centimeter, totaal een paar duizend, deze vormen nu samen het portret van Gilbert.

Doel van het project was samen met kinderen een Gilbert meesterwerk te maken in zijn meest kleurrijke vorm door de zorgvuldige rangschikking van bijna 2500 vrolijke kleurkaartjes. Als je inzoomt op het meest kleurrijke portret van Gilbert, neem je een stukje geschiedenis van Veenendaal waar en zie je de bijzondere gekleurde heel kleine meesterwerkjes van iedere leerling.

Zelfkleuren.nl ontwierp diverse kleurkaartjes, waarbij de turfwinning in beeld komt met onder andere turfbaggeraars en turfdragers. Ook het turftransport met boten (aak en samoreus) wordt geïllustreerd. Het sluisje de Roode Haan en de ‘Schoonerbeeksche Grift’ in Veenendaal West vormt een toepasselijk decor. Nu de leerlingen hebben gekleurd aan dit portret, zullen ze deze historie nooit meer vergeten.

Het mozaïek was onder meer te bewonderen in de Cultuurfabriek Veenendaal en (na vervoer met de turfvaart) in het Maagdenhuis Antwerpen. Zo werd Gilbert letterlijk in de spotlights gezet bij tenminste 8.000 bezoekers.

De winning van turf is als gezamenlijk kunstwerk in beeld gebracht: Het baggeren en vervoeren van de brandstof die Gilbert van Schoonbeke nodig had voor de wederopbouw van Antwerpen. De bijna 2500 schoolkinderen hebben hun mini-kunstwerkje als één groot gezamenlijk kunstwerk op diverse plekken in Veenendaal en Antwerpen kunnen bewonderen – samen met andere inwoners van Veenendaal en Antwerpen. Er zijn vele enthousiaste reacties geweest: Van kinderen die hun kleine kaartje terugvonden in het grote portret. Daarnaast is grote waardering van volwassenen voor zo’n samenwerkingsproject met het portret van Gilbert als metafoor voor verbinder.

Het Gilbert DNA werd zo als volgt zichtbaar in dit project:

– Creatief: fantasierijke verbeelding van historie in kleurkaarten.

– Ondernemend: netwerken met andere betrokken ondernemers met daaruit voortkomende nieuwe ontwerp- en illustratieopdrachten.

– Prikkelend: mensen enthousiasmeren, verbazen.

– Samenwerking met Basisscholen, Stichting Gilbert van Schoonbeke, Musea en Theater, de betrokkenen bij het Gilbertjaar 2019, andere projecten voor Gilbertjaar (Gilbertplacemat voor Week van de Landverhuizers i.s.m. Veenendaal4Fair).

Bijzonder om te ervaren dat zoveel betrokkenen hebben geholpen bij de zichtbaarheid van het werk. Allereerst de makers zelf: zoveel kinderen hebben enthousiast gekleurd! Maar ook alle andere betrokkenen wil ik bedanken.

Met als bonus de een mooie expositie die we kregen in Maagdenhuis Antwerpen. En zelfs op autoloze zondag in Antwerpen was het toch mogelijk bij het Maagdenhuis in het centrum te komen voor het ophalen van het werk, en werden we wederom hartelijk ontvangen met thee en Belgische wafels.

Kortom: Wie had dit bedacht bij het eerste idee van dit project!

 

Veerle Nauta-Vreeke