ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Gilbert wel invloedrijk, maar niet stichter

door Gilbert | jan 21, 2019

Op verzoek van stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft een werkgroep van vrijwilligers onderzoek gedaan naar de rol van Gilbert in Veenendaal en omgeving. Hiervoor zijn nieuwe bronnen gebruikt, die de afgelopen 500 jaar nog niet hierop zijn onderzocht. De werkgroep Geschiedenis heeft meer dan 2300 uur gestoken in haar speurtocht, bijna letterlijk monnikenwerk in het archief dus. En met resultaat.

Voor het eerst in de geschiedenis van Veenendaal kunnen we conclusies trekken met een echt brede, stevige onderbouwing, namelijk:

Ook uit dit onderzoek kan dus worden vastgesteld, dat Gilbert een grote inspiratiebron mag zijn voor het Veenendaal van nu. Net als Gilbert zijn veel inwoners van Veenendaal ondernemend, durven ze buiten kaders te denken, werken ze samen en zijn ze prikkelend als ze denken dat dat iets oplevert. Het DNA van Gilbert lijkt daarmee verdacht veel op het DNA van Veenendaal. En dat vieren we in 2019 met elkaar!

Naast het geschiedenis project organiseert de stichting Gilbert van Schoonbeke ter gelegenheid van zijn 500e verjaardag de komende maanden nog allerlei andere projecten die moeten bijdragen aan de trots, kennis en saamhorigheid in Veenendaal. Van sportactiviteiten tot een community art project, van goede doelen acties tot uitwisselingen met Antwerpen…. En nog veel meer! De meest actuele berichten hierover zijn te vinden op www.gilbertjaar2019.nl/nieuws/.

Binnenkort is meer over dit onderwerp te lezen in boekvorm. Bekijk hier het filmpje van de werkgroep Geschiedenis.