Gilbertjaar 2019 Gilbert’s Garden of Eden

Gilbert’s Garden of Eden

door Gilbert | sep 09, 2019

Gilbert’s Garden of Eden laat volgens de inzenders zien hoe je door -lokaal- samenwerken nieuwe ‘energie’ kan produceren voor zowel de bewoners als het landschap van Veenendaal: “dit in de geest van Gilbert van Schoonebeeke. Nu geen energie(veen) weghalen maar nieuwe energie (samenwerken en een nieuw beleefbaar recreatie- en natuurlandschap maken) produceren!”

Het plan zet in op vier elementen, namelijk de Gilbertgaard, een nieuwe uitspanning, een klimaatmoeras en een struinlandschap. De Gilbertgaard wordt in de visie van de inzenders een biologische fruit- en groentengaard, die openstaat voor alle bewoners van Veenendaal. “We willen onder andere graag kinderen enthousiast maken voor hun ‘eigen’ moestuin, workshops geven, en lokale verkoop van groeten en fruit stimuleren en tuiniers een eigen nieuwe plek geven.” Buitenzorg en ervaren tuiniers zijn hierbij zeer welkom om kennis en kunde te delen. “Ook letten we op het voorkomen van overlast voor de directe bewoners”, aldus de inzenders.

Het tweede onderdeel is een nieuwe uitspanning ‘De Rode Haan’ langs de Grift, met lokale geproduceerde Gilbert-bieren en streekproducten. Daarnaast denken de inzenders aan een echt toegankelijk klimaatmoeras voor waterzuivering en versterking van de biodiversiteit langs de westkant van de Slaperdijk. Laatste element van het plan is een nieuw ingericht klimaatadaptief struinlandschap “met een heuse rondwandeling vanuit Veenendaal West door haar oostelijk gelegen buitengebied en landgoed De Laan”, zo stellen de inzenders zich voor.