ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Gilbertproject ‘Landverhuizers’

door Gilbert | sep 21, 2018 | landverhuizers, multicultureel,

Veel Veenendalers hebben een achtergrond die ver buiten ’t Veen ligt. In de jaren 60 vestigden zich veel gastarbeiders in Veenendaal. De tienduizenden inwoners van Veenendaal vertegenwoordigen rond de honderd verschillende nationaliteiten. Zij leveren met hun Gilbert/Veenendaal-DNA een zichtbare bijdrage en daardoor ontstaat verbinding en ontmoeting.

Tijdens het Gilbertjaar worden bewoners die vanuit verre streken in Veenendaal zijn komen wonen op wederkerige wijze met relevante (multi)culturele activiteiten betrokken bij het 500-jarige lustrum. Het verhaal van Gilbert van Schoonbeke die voor zijn werk van ver naar onze regio kwam wordt met de Veense landverhuizers van vandaag gedeeld.

Buiten kaders
Al rond de 15e eeuw, de periode dat Veenendaal ontstond, kwamen er arbeiders onze kant op om turf te steken. Als er een groep mensen is die weet hoe het is om letterlijk buiten kaders en grenzen te denken en te lezen, dan zijn het wel mensen die van ver buiten Veenendaal in Veenendaal kwamen wonen. Deze groep actief bij het Gilbertjaar betrekken, maakt Veenendaal kleurrijk en waardevol.

De plannen voor 2019
In augustus kwam er al een groep ‘landverhuizers’ bij elkaar in buurthuis de Driehoek om samen na te denken over de mogelijkheden voor 2019. Er ontstonden uiteenlopende ideeën. De werkgroep wil gezellige, culturele activiteiten organiseren vanuit de diversiteit van de Veense wijken. Denk aan een modeshow met klederdrachten uit verschillen landen, exotische kookworkshops, buitenexpositie, muzikale middag en een souk bazaar op het stadsstrand.

Meedenken
‘De komende tijd gaan we op zoek naar meer mensen die willen helpen met het organiseren van de week van de Landverhuizers,’ zegt Nadia Aliyat van de stichting Gilbertjaar. ‘Alle hulp is welkom!’ Wie wil meedoen, kan Nadia bellen: 06-12911000.