ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Het ware verhaal van Gilbert

door Gilbert | feb 20, 2019

Beste Veenendaler,

De Stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal biedt u met veel genoegen een lezenswaardig  boekje aan over het ontstaan van Veenendaal. Na jaren van onduidelijkheid en verschil van inzicht tussen geschiedkundigen is veel tijd en energie gestoken in het – voor eens en voor altijd? – uitzoeken van de ontstaansgeschiedenis van wat ooit “het Venetië van de Gelderse Vallei” werd genoemd. Hiervoor zijn onder leiding van Jaap Pilon verschillende relevante archieven en andere bronnen bestudeerd. Dat de afgraving van veen bij de ontwikkeling van Veenendaal een grote rol gespeeld heeft is duidelijk. Wat niet geheel duidelijk was, is de rol die Gilbert van Schoonbeke daarin heeft gespeeld.

Gilbert was een zeer ondernemende persoon die in zijn korte tijd van leven (hij werd slechts 37 jaar oud) meer heeft bereikt dan velen van ons bij elkaar. Dit feit in combinatie met de belangrijke rol die hij in de omgeving van Veenendaal heeft gespeeld in de 16e eeuw heeft de stichting willen aangrijpen om als Veenendaal ons voordeel mee te doen. De eigenschappen die wij Gilbert toedichten op basis van wat van hem bekend is zijn herkenbaar voor veel Veenendalers door de jaren heen: ondernemend, eigenwijs, samenwerkend en buiten kaders denkend.

Dit onderzoek is daarom niet voor niets in 2019, het ‘Gilbertjaar’ , uitgegeven. Bij het vieren van het Gilbertjaar hoort ‘het ware verhaal’ over de hoofdpersoon Gilbert. Het boekje wordt binnenkort huis aan huis verspreid in heel Veenendaal. Op 18 maart zal het boekje tijdens het Broodje Geschiedenis worden gepresenteerd.

Wij hopen dat u na het lezen van het boekje niet alleen meer weet van de geschiedenis van ‘uw’ plaats, maar ook een beetje trotser bent op ons mooie Veenendaal.