ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Ik heb een mening over Gilbert; Luister je nog?

door Gilbert | okt 07, 2019

Ja, ja Ik hoor wat je zegt (maar ik luister niet). Hm hm mompel ik instemmend. Onderwijl doe ik andere dingen (lezen, appen), denk ik aan andere dingen (vakanties, buiten loopt een hond met een jasje aan). Of ik weet al wat je denkt en haak mentaal af (nee he niet weer dat gezeik over die anderen). Mijn oordeel heb ik al paraat.

Regelmatig betrap ik mezelf er op dat ik bar slecht luister. Soms heb ik niet eens gehoord wat de ander zegt. Laat staan dat ik het heb begrepen. Er is veel ruis die me er van weerhoudt om goed te kunnen luisteren.

Praten is dan eenvoudiger. En er wordt veel gepraat. Er is veel gepraat. Over Gilbert. Gilbert voor en Gilbert na. En veel heilzame stiltes zijn met dat praten opgevuld.

Luisteren is een kunst die we actief moeten leren. Luisteren vereist oefening. De dialoog biedt die mogelijkheid. Een goede dialoog kenmerkt zich door een oprechte inspanning om de ander te begrijpen. Wacht dus even met praten. En vertrouw er op dat de ander op zijn beurt naar jou zal luisteren. Daarom ben ik enthousiast over de dialoog als manier om elkaar te begrijpen.

En, dat moet gezegd worden, jongeren zijn vaak beter in staat en bereid om een gesprek aan te gaan zonder dat de uitkomst al vaststaat. Onbevangen, onverschrokken en nieuwsgierig. Moedig zou ik willen zeggen. Ik bewonder jongeren als Grethe Thunberg (klimaatactiviste 16 jaar) maar ook de jongeren van onze Veense jongerenraad. Ze hebben de bereidheid om samen te onderzoeken en samen te kiezen. Zo komen ze ook nog eens op betere ideeën. Dat is echt waar.

Dat samen op betere ideeën komen gun ik Veenendaal van harte. Vandaar dat Dialoogplein Nederland samen met de Veense Jongerenraad het initiatief heeft genomen om Dialoogplein Veenendaal te starten. Waarbij de resultaten van de avonden door de Jongerenraad gebruikt zullen worden als input voor hun adviezen aan gemeenteraad.

Ferry Gerritsen van Down Town was meteen enthousiast toen we vroegen of we Dialoogplein in DownTown mochten huisvesten: “dit past perfect in het Down Town plaatje. Want wij willen midden in het centrum van Veenendaal een plek bieden waar mensen samen optrekken om vanuit ontmoeting te bouwen aan een nog mooier Veenendaal.”

Om direct goed uit de startblokken te komen luidt het onderwerp van de eerste dialoogplein avond ‘’ Verdient Gilbert een vervolg na 2019?’’ Ik heb een mening over Gilbert; luister je nog? Succes verzekerd. Niet waar?

Wim Oolbekkink

Mede initaitiefnemer Dialoogplein Veenendaal

Ps 16 oktober 19.30 uur DownTown is de kans om samen-te-denken, samen-te-praten en samen-op- nieuwe-ideeën-te-komen. Maar neem dan wel je luisterhouding mee. Meer info en aanmelding: www.dialoogpleinveenendaal.nl