ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Kleurrijk Gilbert verscheept naar Antwerpen

door Gilbert | jun 26, 2019

Na een feestelijke onthulling in de hal van de Cultuurfabriek begin april dit jaar; een passend museaal verblijf in Museum Veenendaal de maanden erop; een prachtige plek op het podium van Theater Lampegiet tijdens de culturele avonden van vorige week; is het nu tijd voor een nieuw logeeradres voor het kleurrijke Gilbert Mozaïek Portret van 3 bij 2 meter.

Het initiatief van Veerle Nauta van Zelfkleuren.nl om samen met alle basisscholen in Veenendaal één Mozaïek te maken van het gezicht van Gilbert van Schoonbeke, de Antwerpse stedenbouwer, die 500 jaar geleden grondstoffen zocht in Veenendaal. Waarbij — als je inzoomt op het schilderij — je een stukje geschiedenis van Veenendaal waarneemt, werd met veel creativiteit van bijna 2500 leerlingen persoonlijk gekleurd: Voor ieder kind was er een klein kleurkaartje met onder andere de afbeelding van turfwinning door baggeraars en turfdragers, wat zo bepalend is geweest voor de ontwikkeling van Veenendaal; het sluisje de Roode Haan en de ‘Schoonerbeeksche Grift’ in Veenendaal West als toepasselijk decor; het transport van deze belangrijke grondstof over water met aken. Kinderen van nu zouden bijna vergeten dat vroeger alle watergangen hier vol lagen met deze boten waarop de turf werd vervoerd.

Hoe toepasselijk is het dan dat vrijdag 28 juni dit unieke werk op de Stevenaak ‘Helena’ zal worden verscheept naar Antwerpen om daar aan wal te gaan voor zijn nieuwe logeeradres voor de hele zomer: het Maagdenhuis in Antwerpen. Daar kunnen Antwerpse basisschoolleerlingen de heel persoonlijke meesterwerkjes uit Veenendaal bewonderen en kennismaken met de middelen waarmee hun stad in het verleden is herbouwd. Wie weet, worden zij hierdoor ook wel geïnspireerd!

Het is fantastisch om te ervaren dat het Gilbertjaar 2019 heel verbindend werkt en tot nieuwe initiatieven leidt op het gebied van cultuur, geschiedenis en educatie binnen Veenendaal maar ook daarbuiten.

Ben je benieuwd naar dit avontuur over de Rijn naar het Maagdenhuis in Antwerpen? Via het blog op onze website, Instagram (Zelfkleuren_nl) en Facebook (Zelfkleuren.nl) kun je meekijken naar de toekomstige ontwikkelingen die het Gilbert Portret meemaakt.