ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column: Week van de Landverhuizers, volgend jaar weer?

door Gilbert | dec 11, 2019

We hebben deze zomer bewoners die vanuit verre streken in Veenendaal zijn komen wonen op wederkerige wijze met relevante (multi)culturele activiteiten betrokken bij het 500-jarige Gilbert lustrum. Veel mensen zijn komen kijken en hebben meegekregen dat Veenendaal bijna voor 90 procent bestaat uit landverhuizers. Tijdens de Week van de Landverhuizers vierden we het feit dat al deze mensen samen het Veenendaal van nu vormen. Want Veenendaal, dat zijn wij allemáál!

Er zijn unieke samenwerkingsverbanden ontstaan die zonder deze Week van de Landverhuizer niet zouden zijn ontstaan. Zo is er samengewerkt met o.a. MOMO theater, Art to Move, Cultuurfabriek, Ontmoetingshuis Onder Ons, Patrimonium woonservice, Veens, Gemeente Veenendaal, Museum Veenendaal, Beeldend Veenendaal, Het Perron, Reinaerde De Bombardon, Veenendaal 4fair, Stichting Winkelstad, Veenendaalse horeca, Stadsdichter, kookclubs in Veenendaal, T-café, Het Spectrum, Stichting De Driehoek.

Er zijn ook veel andere maatschappelijke organisaties die een bijdrage hebben geleverd en die hebben meegedacht in de programmering. Ook hebben ruim 100 vrijwilligers  meegedacht of meegeholpen om de week tot een succes te maken. Dit zorgde voor veel diversiteit in de programmering maar ook in de samenwerking.

En er is een item/facebookpagina ontstaan getiteld Ik ben ook Veenendaal. Deze is gestart vanwege de week van de landverhuizers en blijft actief. Iedere maand wordt er een Veenendaler geportretteerd die niet in Veenendaal is geboren.

Er zijn na het project al contacten geweest met het Kunstplatform Veenendaal, Stichting Vredesinitiatief, Het Kunstfestival 2020 en met de projectgroep Veenendaal Verenigd (t). Deze laatste wil een groot feestjaar organiseren in 2020 waarin de projectleider van de Landverhuizers mag adviseren om allerlei bewoners vanuit allerlei geledingen vanuit de samenleving te betrekken en in de programmering de juiste artiesten te kunnen boeken.

De impact was dus groot omdat er veel mensen zijn geraakt door de verhalen en activiteiten. Er wordt gevraagd om een volgende editie. We zijn ook erg blij met de ‘Ik ben ook Veenendaal’ facebookpagina die Veenendalers- Landverhuizers portretteert en zo laat zien waarom ze in Veenendaal zijn komen wonen en waarom ze hier zijn gebleven. Dit geeft veel positieve en verrassende reacties en er ontstaat veel begrip en saamhorigheid.

Nadia Aliyat