Gilbertjaar 2019 Landverhuizers

Landverhuizers

door Gilbert | apr 18, 2019

Wil de échte Veenendaler nu opstaan?
Wie is de échte Veenendaler eigenlijk?
Wanneer ben je Veenendaler?
Als je wiegje hier heeft gestaan of…?

Veenendaal is een veelzijdige en kleurrijke gemeente. Met maar liefst 110 verschillende nationaliteiten is het een plek van veel verschillende mensen en verhalen. Het is de plek waar Gilbert 500 jaar geleden turf kwam steken, het is de plek waar in de jaren ’60 gastarbeiders uit allerlei landen in de fabrieken kwamen werken, het is de plek waar mensen worden geboren en de plek waar mensen naartoe verhuizen. Van ver of dichtbij. Mensen zoals jij en ik. Veenendalers. Landverhuizers.

Tijdens de Week van de Landverhuizers vieren we het feit dat al deze mensen samen het Veenendaal van nu vormen. Dit doen we met verschillende kleurrijke, culturele én culinaire activiteiten: muziek, film, theater, dialoog en nog veel meer. Doe ook mee, kom kijken of meld je aan voor één of meerdere activiteiten. Want Veenendaal, dat zijn wij allemáál!

Programma Week van de Landverhuizers

Zondag 30 juni – Opening Week van de Landverhuizers
(13:00 – 17:00 uur, Kees Stipplein)
Vier samen met ons het feest van ontmoeting en verbinding en kom deze koopzondag naar het Kees Stipplein voor de opening van de Week van de Landverhuizers! Tijdens deze middag krijg je multicultureel voorproefje van alle activiteiten die deze week zullen plaatsvinden. Kom kijken bij de internationale modeshow, proef de multiculturele keuken van Ellouisa, laat je meevoeren met de Argentijnse tango van Art to Move of doe mee met de djembé workshop van Hiparikaan. De gehele middag is gratis te bezoeken, De Cultuurfabriek gaat speciaal voor ons open en er zijn ook leuke kinderactiviteiten. Kortom, iedereen is welkom!

Meer informatie over het gehele programma vind je hier. Wil je meedoen met de modeshow of heb je kledingstukken die we kunnen gebruiken? Meld je dan aan via het formulier onderaan deze pagina.

Maandag 1 juli – Gilbert’s Gulle Eettafel
(
17.00 – 21.00 uur, plus aansluitende afterparty, Markt)
Aanschuiven aan de langste dinertafel van Veenendaal? Dat kan maandagavond 1 juli tijdens Gilbert’s Gulle Tafel! Samen eten, ontmoeten en in gesprek gaan met Veenendalers uit alle gelederen. Deze avond is een unieke samenwerking tussen Veenendaal 4fair, de Veense horeca/cateraars en vrijwillige kookclubs in Veenendaal. Ook een vorkje mee prikken? Een bordje reserveren kost €12,- pp en is hier te reserveren. Let op: slechts 78 plekken in vrije verkoop beschikbaar, dus wees er snel bij!

 

Dinsdag 2 juli – Heel Veenendaal Bakt, Kookt & Proeft!
Heel Veenendaal Bakt
(18:30 – 21:30 uur, T-Café)

Ben jij de beste thuisbakker van Veenendaal? Maak jij bijzondere taarten of vind je dat anderen het recept uit jouw cultuur echt eens zouden moeten proeven? Meld je dan nu aan voor Heel Veenendaal Bakt! Alle thuisbakkers van Veenendaal mogen meedoen. De taarten worden geproefd door een deskundige jury en na afloop wordt uiteraard de titel ‘Beste Thuisbakker van Veenendaal’ uitgereikt. Klinkt dit als slagroom in je oren? Meld je dan nu aan via het formulier onderaan deze pagina.

Kookworkshop Tajine
(17:00 – 21:00 uur, Het Perron)

Heb je altijd al eens willen leren hoe je de lekkerste tajine gerechten maakt? Meld je dan nu aan voor de kookworkshop tajine bij Het Perron! Met een twee groepen van maximaal 15 personen ga je samen aan de slag om een heerlijk Marokkaans gerecht met de tajine te koken. En op te eten natuurlijk! De kosten voor de workshop bedragen €15,- inclusief fris/water (bier en wijn kan ter plekke besteld en betaald worden voor €2,- per glas). Aanmelden kan hier.

Woensdag 3 juli – Het Buurtmuseum
(13:00 – 17:00, Jan Roeckplantsoen)

Zoveel Veenendalers, zoveel verhalen én zoveel bijzondere spullen! Op woensdag 3 juli, de dag dat het plein aan het Jan Roeckplantsoen omgedoopt zal worden tot Gilbertplein, verrijst op deze plek een heus Buurtmuseum! Een pop-up museum in samenwerking met Museum Veenendaal en Beeldend Veenendaal, gevuld met stukken aangedragen door Veenendalers zelf. Uiteraard wordt de middag omlijst met muziek en zijn er speciale workshops en activiteiten voor kinderen. Kom ook een kijkje nemen bij deze bijzondere tentoonstelling en beleef de feestelijke opening van het Gilbertplein! Toegang gratis. Heb jij iets bijzonders tentoon te stellen? Een bijzondere stoel met een verhaal? Een wandkleed, een vaas of misschien wel iets heel anders? Meld je dan nu aan via het formulier onderaan deze pagina.

Woensdag 3 juli – Filmavond Sterke Vrouwen
(19:30 – 22:30 uur, Ontmoetingshuis Onder Ons)

Onze wereld bestaat voor de helft uit vrouwen. Sterke vrouwen, vrouwen met een verhaal, vrouwen met een stem. Tijdens Film & Sterke Vrouwen worden 2 films vertoond die met dit thema te maken hebben: allereerst de korte lokale documentaire ‘Veensche Vrouwen’ en daarna de indrukwekkende film ‘Wadjda’ (Arabisch gesproken en Nederlands ondertiteld). Toegang voor deze avond is gratis, maar graag van tevoren kaarten reserveren via het formulier onderaan deze pagina.

Donderdag 4 juli – Wij Veenendaal!
(19:30 – 21:30 uur, Theaterzaal Spectrum)

‘Wij Veenendaal!’ is een theatervoorstelling die aandacht besteed aan de multiculturele samenleving in Veenendaal en welke uitdagingen hierbij komen kijken. Verschillende Veense jongeren hebben de afgelopen maanden onder begeleiding van een theatermaker hun verhalen met elkaar gedeeld en op basis hiervan een theaterstuk gemaakt. ‘Wij Veenendaal’ vertelt het verhaal van deze jongeren en zij nodigen bezoekers van harte uit om hier na afloop samen over in gesprek te gaan. De dialoog wordt georganiseerd door De Veenendaalse Diversiteitsraad.

Kaarten voor de voorstelling plus dialoog kosten €5,- en zijn inclusief 1 consumptie en hapjes achteraf. Aanmelden kan hier.

Vrijdag 5 juli – Veense Verhalen van Ver & Dichtbij
(19:00 – 22:30 uur, Stadsstrand Veenendaal)

Tijdens het vertelfestival Verhalen van Ver & Veenendaal worden verhalen verteld van verschillende Veenendalers. De avond wordt geopend door MOMO Theater op het Stadsstrand van Veenendaal. Hierna kunnen bezoekers op locatie naar een verhaal van een Veenendaalse Landverhuizer luisteren. De avond wordt afgesloten met het bijzondere verhaal ‘Nachtreis’ door professioneel verhalenverteller Sahand Sahebdivani, die eerder Verteller van het Jaar is geweest. Kaarten voor dit vertelfestival kosten €5,- en zijn inclusief alle voorstellingen én consumpties. Koop jouw tickets hier.

Zaterdag 6 juli – Oosterse Wereld Souk
(10:00 – 20:00 uur, Stadsstrand Veenendaal)

Hoe kunnen we de Week van de Landverhuizers beter afsluiten dan met een échte Oosterse Souk? Het stadsstrand (hét hart van onze binnenstad) verandert voor één dag in een bruisende bazaar, restaurant, podium, theehuis en multicultureel centrum voor alle leeftijden. De geurige rook van de barbecues en de ritmische trommels brengen je van Veenendaal naar het verre Oosten. Kom deze zaterdag ook naar het Stadsstrand om te genieten van dit cultureel, muzikaal én culinair festijn met o.a. Samira’s Blues, Nirkoda dans en echte kamelen! Toegang gratis.

Meer informatie over het programma volgt snel! Ben je ondernemer en wil je graag meer informatie over deelname aan de souk of het huren van een kraam? Meld je dan aan via dit contactformulier.

 

Op de hoogte blijven?

Volg de Week van de Landverhuizers dan op Facebook en Instagram!

Meld je aan!

Inschrijven activiteiten Week van de Landverhuizers

Wil jij tijdens de Week van de Landverhuizers deelnemen aan één of meerdere gratis activiteiten? Meld je dan aan via dit formulier. Je kunt kiezen uit de Modeshow tijdens de opening op 30 juni, Heel Veenendaal Bakt op 2 juli, Het Buurtmuseum op 3 juli en de film Sterke Vrouwen op 3 juli.