ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Nieuw arrangement langs het Veense turf

door Gilbert | jun 12, 2019

Van woensdag 3 juli iedere woensdagmiddag tot en met 25 september

De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft een nieuwe turfaak laten bouwen, die zaterdag 22 juni tijdens de Gilbert Regatta te water wordt gelaten. Deze turfaak wordt vanaf 3 juli iedere woensdag ingezet voor een bijzonder arrangement in en om Veenendaal.

Via de Blauwe Hel naar Museum Veenendaal
Deelnemers varen met een echte turfaak langs het oorspronkelijke turflandschap van de Blauwe Hel. Daarna bezoeken ze de expositie “Turf, het bruine goud” in het museum. Dit gebeurt met deskundige gidsen van IVN en het Museum en een vaardige schipper van Sporttotaal. Onderweg worden de gasten bij pannenkoekenrestaurant Hugo’s onthaald met koffie of thee en bij restaurant Mucha wordt de middag gezellig afgesloten met een drankje.

Iedere woensdag
Het volledige programma is te vinden op de website van het Gilbertjaar 2019, maar direct aanmelden kan ook via de website van Sporttotaal: https://www.sporttotaal.nl. De vaartochten vinden in principe plaats op elke woensdagmiddag in juli, augustus en september. De kosten hiervan bedragen € 19,50 per persoon.

Turfaak
De oorsprong van Veenendaal ligt bij de turfwinning. Turf was de brandstof in de 17e en 18e eeuw en in deze regio was daar genoeg van te vinden. Dat was de reden waarom Gilbert van Schoonbeke interesse in dit gebied had. Nu, 500 jaar later, brengen we de turfaak terug in de Grift. Een nieuwe replica met precies dezelfde maten als de turfaak die te zien is in Museum Veenendaal.

Programma
13.30 Start bij Hugo’s Pannenkoeken en gratis parkeren (koffie + soesje)
14.00 Vertrek Blauwe Hel
14.15 Aankomst Blauwe Hel en ontvangst gids IVN
15.15 Terug Blauwe Hel
15.45 Aankomst Mucha en ontvangst gids Museum
16.00 Rondleiding Museum
16.30 Einde rondleiding museum
16.45 Terug bij  Mucha’s (drankje)