ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Column Rijnpost: Ik ben ook Veenendaal

door Gilbert | aug 28, 2019

King Yip: ‘Ik was hier puur voor vakantie en om familie te bezoeken, toen mijn neef plotseling overleed en mijn oom vroeg of ik hen dan wilde komen helpen in hun Chinees-Surinaams restaurant in Enschede. Voor ons Chinezen is familie ontzettend belangrijk. Dus gaf ik mijn baan in Hong Kong op en vertrok ik naar Nederland. Daar heb ik mijn familie anderhalf jaar geholpen, totdat ik besloot dat ik meer wilde. Meer leren, mezelf ontwikkelen. Ik heb in allemaal verschillende Chinese restaurants gewerkt en dat was steeds weer anders. Ook nu, bij mijn werk bij Met Stip, moest ik echt weer opnieuw beginnen. Maar dat vind ik niet erg. Ik houd juist van uitdaging, van iets heel nieuws leren. Net als de Nederlandse taal. Ik heb uren doorgebracht in de bibliotheek met een walkman op. En dan maar het a-b-c hardop nazeggen. Of ik ooit terug ga? Ik weet het niet. Ik bezoek mijn moeder ieder half jaar en misschien dat ik na mijn pensioen wel half om half terug wil. Maar ik voel me hier ook echt thuis. Nederlanders zijn positief. Dat geeft energie. En ik houd van mensen die energiek en positief in het leven staan. En ook al was het dan misschien geen bewuste keuze om naar Nederland te komen, het voelt voor mij als het pad dat ik moest nemen. Ik ben hier gekomen met een reden en ben trots dat ik hier mag wonen.’

p.s. Dit interview is vastgelegd door Sanne Heymann. Ze was nauw betrokken bij de organisatie van de Week van de Landverhuizers. Tijdens de eerste Week van de Landverhuizers, die vorige maand werd gehouden, vierden we het feit dat al deze mensen samen het Veenendaal van nu vormen.

Aanleiding hiervoor was de viering van het Gilbertjaar 2019. Want door het graven van turf in opdracht van Gilbert van Schoonbeke en andere ondernemers, kwamen allerlei arbeiders naar de regio waar nu Veenendaal ligt.

En dan nu de uitdaging aan jou, beste lezer.

Kom zelf in actie!

  • Wil jij ook als Landverhuizer worden geïnterviewd? Stuur een mailtje naar sanne@creatiefnemer.nl!
  • Wil je meehelpen aan de Week van de Landverhuizers 2020? Mail ons via info@gilbertjaar2019.nl.
  • Wil je meer interviews met Veense landverhuizers lezen? Check de Facebook pagina https://www.facebook.com/ikbenookveenendaal.
  • Of wil je zien wat er nog meer gebeurt in het kader van het Gilbertjaar? Ga dan naar gilbertjaar2019.nl.
  • Via deze website kun je ook tickets bestellen voor het turfaak arrangement via de Blauwe Hel naar Museum Veenendaal. Iedere woensdagmiddag in september kun je nog meevaren!
  • Heb je nog meer mooie verhalen uit Veenendaal? Gebruik dan #ditisveenendaal op sociale media. Daarmee zet je meteen onze mooie stad op de kaart.