ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Rederij van Schoonbeke

door Gilbert | okt 09, 2018 | geschiedenis, lokale projecten, rederij van schoonbeke,

We organiseren een historische turfvaart van Veenendaal naar Antwerpen. Dat doen we historische vaartuigen via een zo historisch mogelijke route. Een grootse gezamenlijke activiteit waarmee de historische verbinding tussen Antwerpen en Veenendaal opnieuw gelegd en benadrukt wordt. We varen met een platte aak uit Veenendaal naar Rhenen bij de Grebbesluis. Daar wordt het stokje overgenomen door een groter, zo historisch mogelijk, vaartuig.

We willen zorgvuldig omgaan met ons cultuurhistorisch erfgoed. Betrokkenen duiken letterlijk in de geschiedenis van Veenendaal en ervaren hoe de geschiedenis zich verhoudt tot het heden. Een turfvaart is een uitgelezen kans om Veenendaal ver buiten de eigen grenzen te promoten.

We bouwen in Veenendaal een aak die tot in de lengte van dagen als herinnering en monument voor Veenendaal behouden blijft. We varen in etappes via verschillende (historische) steden. In elke aanlegplaats vindt een Gilbert-evenement plaats, ook in Dordrecht, de stad van Gilbertambassadeur Wouter Kolff. De boot vol met promotionele lading uit Veenendaal neemt in elke haven iets van die stad mee naar Antwerpen.

En na afloop zeggen we:
– Het project liet Veenendalers een aak na die bij diverse gelegenheden kan worden gebruikt.
– De historische turfvaart versterkte de band tussen Antwerpen en Veenendaal.
– Het project bood volop kansen voor sponsoring, promotie en publiciteit voor verschillende belanghebbenden.