ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Tentoonstelling ‘Veenraadschap aan het roer’ in Museum Veenendaal

door Gilbert | sep 16, 2019

In de tentoonstelling ‘Veenraadschap aan het roer’ van Museum Veenendaal ontdek je de geschiedenis van de Veengenoten en de Veenraden en hun rol binnen de ontwikkeling van Veenendaal en de regio. Vanaf zaterdag 21 september 2019 kun je deze tentoonstelling bezichtigen.

In de 16e eeuw doen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht tegen betaling geleidelijk afstand van hun eigendomsrechten op veengronden. De nieuwe eigenaren zijn welgestelde boeren, burgers en kloosters. Zij worden ‘Veengenoten’ genoemd en gaan met toestemming van de hoogste overheid de venen ontginnen met het doel de turf te verkopen.
In 1546 wordt de Veencompagnie opgericht. Het aantal contribuanten groeit snel aan, maar door de handel in de gronden blijft de samenstelling niet constant. Ieder jaar vormen 7 contribuanten de leiding: de Veenraden. In 1751 krijgen de Veenraden de officiële naam ‘Veenraadschap van de Geldersche en Stichtse Venen’.

‘Vlaamse Compagnie der Moeren’ is in Antwerpen opgericht door Gilbert van Schoonbeke om veengronden rond Veenendaal te exploiteren en het graven van een kanaal van de Emmikhuizerberg naar Amersfoort te bekostigen. Deze compagnie was veel verder doorontwikkeld dan de organisatie van de Veengenoten in het noorden.

De hoofdtaak van de Veenraden bestaat uit de turfwinning met de zorg voor een goede afwatering. Daarnaast houden de Veenraden zich ook bezig met taken op het gebied van het geestelijk leven en burgerlijk bestuur.

Kortom, voldoende aanknopingspunten voor een interessante expositie met een aantal bijzondere bruiklenen van gerenommeerde musea uit binnen- en buitenland.Ga voor meer informatie over deze expositie naar de website van Museum Veenendaal.