ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

ZIJ
ZIJN
GIL
BERT

WIJ
ZIJN
GIL
BERT

Gilbertjaar 2019 Nieuws

Verbroederings-missie Antwerpen Veenendaal

door gilbertjaar2019 | dec 10, 2016 | antwerpen,

Op 9 december jl. vond een bijzondere excursie plaats vanuit Veenendaal naar Antwerpen. Op uitnodiging van de Stichting De Vrienden van het Waterhuis aldaar, ging een delegatie van 15 Veenendalers op bezoek in de Sinjorenstad.

Het initiatief hiervoor kwam van Stadslab Veenendaal en burgemeester Wouter Kolff was hierbij van de partij, samen met vertegenwoordigers van instellingen en organisaties op het gebied van bedrijfsleven, cultuur, historie en onderwijs.

Samen met de Antwerpse gastheren was er een uitwisseling van ideeën rondom een mogelijk Gilbertjaar 2019; een jaar van verbroedering tussen Antwerpen en Veenendaal, t.g.v. het vijfhonderdste geboortejaar van Gilbert Van Schoonbeke.

Na een lunch in het prachtig gerestaureerde Hessenhuis volgde een stadswandeling en een ontvangst door het stadsbestuur in het Antwerpse stadhuis op de Grote Markt. Na diverse toespraken werd gezamenlijk een toost uitgebracht op de illustere Gilbert van Schoonbeke, de stedenbouwer en bierbrouwer die zo betekenisvol was voor Antwerpen en Veenendaal. Daarbij werd van gedachten gewisseld over vervolgstappen ten behoeve van een Gilbertjaar in 2019.

Na deze ontvangst voerde de excursie terug naar de Nieuwstad, voor een bezoek aan het Waterhuis van Van Schoonbeke, waar de conservator een uitgebreide rondleiding verzorgde. De eerste dag van Antwerpen-Veenendaalse verbroedering werd in goede bier-traditie afgesloten met ¨een bolleke¨ in café ¨De Konincklijke Snor¨, waarna de busreis terug naar Veenendaal volgde.